Nieuws

Nooit meer een PUR-drama zoals in Vriezenveen? Minister kondigt maatregelen aan

De woning van de familie Keijzer in Vriezenveen voor de sloop.
De woning van de familie Keijzer in Vriezenveen voor de sloop. © RTV Oost
Er komen aanvullende eisen in de bouwregelgeving voor gespoten PUR-schuim. Dat schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de brief zijn de uitkomsten van een onderzoek naar de toepassing van het isolatiemateriaal. Bij de toepassing van PUR-schuim kunnen problemen ontstaan, een bekend voorbeeld is het PUR-huis in Vriezenveen dat uiteindelijk zelfs gesloopt werd omdat de bewoners kampten met gezondheidsklachten door het schuim.
Gespoten PUR-schuim is een veel toegepaste methode van na-isolatie van met name vloeren. "Het is erg belangrijk dat mensen hun woning met een gerust hart kunnen isoleren, in de wetenschap dat hun woning en zijzelf er beter van worden", zegt de minister in zijn brief aan de Kamer.
"In sommige gevallen is er na het aanbrengen van gespoten PUR-schuim in woningen sprake gebleken van gezondheidsklachten van bewoners , waarbij het vermoeden bestond dat die het gevolg waren van het (niet goed) aanbrengen van het PUR-schuim. Dit had voor betrokkenen soms ingrijpende consequenties."

Situatie Vriezenveen

De situatie in Vriezenveen wordt niet specifiek genoemd in de brief, maar is wel een treffend voorbeeld van hoe fout het kan gaan. Een affaire die zijn oorsprong kende in 2013, toen de familie Keijzer een gespecialiseerde aannemer inhuurde om de kruipruimte, de spouwmuren en het dak van zijn woning te isoleren. Het gezin wordt ziek en wijt die klachten aan het PUR-schuim. Het is het begin van een jarenlange affaire.
De ontwikkelingen rond het PUR-huis in Vriezenveen in een tijdlijn:
De nieuwe eisen in de bouwregelgeving moeten ertoe leiden dat in gevallen waarin gespoten PUR-schuim verkeerd wordt toegepast, wordt gehandhaafd. De minister wil daarvoor 'een sluitend systeem' creëren waardoor de kwaliteit van het aanbrengen van gespoten PUR-schuim wordt verhoogd.
De minister schrijft in de brief aan de Kamer dat hij de branche gaat aansporen om tot een betere klacht- en schadeafhandeling te komen, voor nieuwe en bestaande gevallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.