Nieuws

Almelose woningstichting mag huizen binnen van vier rookmelderweigeraars

Een installateur plaatst een rookmelder in een woning
Een installateur plaatst een rookmelder in een woning © ANP / Ramon van Flymen
Woonstichting Sint Joseph mag rookmelders plaatsen in vier woningen van huurders die geen melder willen. Dat heeft de rechtbank bepaald. De Almelose stichting mag nu zonder toestemming van deze bewoners naar binnen om de melders te plaatsen, zegt een woordvoerder van Sint Joseph.
Rookmelders zijn vanaf 1 juli verplicht, maar niet iedereen wil er een. Zo had woonstichting Sint Joseph uit Almelo te maken met tachtig huurders die aanvankelijk niet meewerkten aan het plaatsen van een rookmelder.

Onbereikbaar

De rechter bepaalde eind juli dat huurders verplicht moesten meewerken, waarna het grootste deel alsnog overstag ging. Toch bleven vier huurders onbereikbaar voor de woonstichting.
Voor Sint Joseph zat er daarom niet anders op dan naar de rechter stappen, die de woningbouwvereniging gelijk geeft. De huurders moeten daarnaast de proceskosten van dik 870 euro per huurder betalen.
Het bleek afgelopen zomer lastig om in contact te komen met tientallen huurders over het plaatsen van een rookmelder. Ze reageerden niet op brieven en waren tijdens huisbezoeken niet altijd thuis. Huurders die wél in contact met de corporaties zijn, maar gewoonweg geen rookmelder wilden, gaven uiteenlopende redenen op:
De uiteenlopende redenen van huurders om een rookmelder te weigeren
De uiteenlopende redenen van huurders om een rookmelder te weigeren © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.