Nieuws

Standbeeld Boekelo kan worden geveild: gemeente Enschede niet in beroep tegen vonnis

Niets staat een veiling van het standbeeld Le Grand Couple nog in de weg.
Niets staat een veiling van het standbeeld Le Grand Couple nog in de weg. © Henk Dekker
Het veelbesproken standbeeld in Boekelo kan definitief worden geveild. De gemeente Enschede gaat namelijk niet in hoger beroep tegen het vonnis van de kortgedingrechter. Die heeft vorige week bepaald dat hoteleigenaar Guus Brandriet de rechtmatige eigenaar is van het kunstwerk. Enschede had vier weken de tijd om appèl aan te tekenen, maar ziet daar vanaf.
De perikelen rond de sculptuur Le Grand Couple van de Franse beeldhouwer Henri Étienne-Martin haalden uitgebreid de publiciteit. Tal van landelijke media besteedden aandacht aan de opmerkelijke kwestie.
Daarbij draait het om de vraag wie zich de eigenaar mag noemen van het beeld, dat in 1968 door de Koninklijke Nederlandsche Zoutindustrie (KNZ) cadeau was gedaan aan de dorpsgemeenschap van Boekelo, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de KNZ.

Vergeten hoek

Jarenlang stond het in een wat vergeten hoek voor de ingang van het hotel Bad Boekelo. Totdat Henk Dekker, bewoner van een appartement in het hotel, bij toeval ontdekte dat een identiek exemplaar tijdens een veiling bij Christie's in Parijs anderhalve ton had opgebracht.
Voor hoteleigenaar Guus Brandriet was dit aanleiding het 500 kilo zware standbeeld uit te laten graven en over te laten brengen naar het veilinghuis Christie's in Parijs.

Immaterieel erfgoed

De Dorpsraad Boekelo vindt echter dat het beeld symbool staat voor de vroegere zoutwinning in het dorp en dat het daarmee tot het immaterieel erfgoed behoort. Het sloeg daarop alarm bij de gemeente Enschede, waaronder Boekelo valt.
De gemeente sleepte vervolgens hoteleigenaar Guus Brandriet voor de rechter, waarin werd geëist dat het beeld terug zou komen. De kortgedingrechter stelde de hoteleigenaar echter vorige week in het gelijk. Met de aankoop van het hotel en het omliggende perceel was Brandriet ook de rechtmatige eigenaar geworden van het kunstwerk, aldus het vonnis.

Niet in beroep

Wel kreeg de gemeente nog vier weken de tijd om in hoger beroep te gaan. Maar Wouter van der Zouw, woordvoerder van cultuurwethouder Jeroen Diepemaat, laat desgevraagd weten dat de gemeente daarvan af ziet.
"De kortgedingrechter is behoorlijk duidelijk in z'n vonnis. Volgens de rechter zou ook in een bodemprocedure de hoteleigenaar als eigenaar van het standbeeld worden aangewezen. Daarom tekenen we geen beroep aan."
De rechtszaak in Nederland over de vraag wie de rechtmatige eigenaar van het standbeeld is, was voor het veilinghuis Christie's aanleiding om het kunstwerk terug te trekken van de veiling.

'Goed nieuws'

Hoteleigenaar Guus Brandriet was nog niet op de hoogte dat niets een veiling nu nog in de weg staat. "Voor mij is dat goed nieuws. Het zal nu opnieuw moeten worden ingebracht in de veiling. En dan zal het wel op z'n vroegst maart of april zijn voor het onder de hamer kan."
Enschede kan in theorie meebieden op Le Grand Couple, maar zegsman Van der Zouw laat weten dat de gemeente dit niet zal doen.
De dorpsraad wil zich er nog niet zomaar zonder slag of stoot erbij neerleggen dat het beeld voor Boekelo verloren gaat. "We gaan toch nog eens onderzoeken of er juridisch nog mogelijkheden zijn", aldus voorzitter De Boer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.