Nieuws

Haaksbergen onderzoekt klaphamerverbod na drama met Bram (12)

Het gemeentebestuur van Haaksbergen onderzoekt de mogelijkheden van een klaphamerverbod. Aanleiding is het drama vorig jaar, waarbij de 12-jarige Bram om het leven kwam en een vriendje zwaargewond raakte. Het is de bedoeling dat het verbod nog deze jaarwisseling van kracht wordt. Daarnaast bekijkt de gemeente of het tijdelijke bermmonument voor Bram een permanent gedenkteken kan worden.
Ouders Tom en Kitty Freriks hebben in een recent gesprek met burgemeester Rob Welten aangedrongen op een klaphamerverbod voor Haaksbergen.
Tijdens de rechtszaak pleitten ze in hun spreekrecht voor een landelijk verbod. Daarover bestaan intussen contacten met meerdere politici. Los daarvan werken de gemeentebesturen van Barneveld en Elburg intussen zelf al aan een klaphamerverbod.
"Een mooie eerste stap", zegt Brams vader Tom Freriks. "Waarbij zelfs Brams broertje Jesse werd geciteerd, die tijdens de rechtszaak ook om een landelijk klaphamerverbod had gevraagd."
Brams ouders doen tegenover RTV Oost uitgebreid hun verhaal:
Vooruitlopend op het gewenste algehele landelijke verbod willen de ouders dat er alvast eerst voor Haaksbergen een verbod komt.

Positieve geluiden

Juristen van de gemeente Haaksbergen onderzoeken nu de mogelijkheden van een dergelijk plaatselijk klaphamerverbod, zo laat woordvoerder Erwin Iping desgevraagd weten.
Daarbij gaat het om een lokaal verbod, waarvoor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet worden aangepast. Daar moet de gemeenteraad nog mee instemmen. "De vraag is of dat dit jaar nog gaat lukken", aldus Iping.
"Er is nog niets definitief, maar de geluiden zijn positief", zegt Iping. "Er is vanuit verschillende invalshoeken onderzocht of een klaphamer verboden kan worden en dat lijkt inderdaad het geval."
Er zal dan ook gecontroleerd moeten worden op naleving van het klaphamerverbod en bij overtreding zal een geldboete worden opgelegd. "Dat zal dan een extra belasting betekenen, maar we gaan dan handhaven zoals we ook op andere zaken handhaven."

Langere termijn

"Je kunt je natuurlijk afvragen of er sowieso in Haaksbergen nog iemand op het idee komt om zo'n klaphamer te gebruiken", aldus zegsman Iping. "Anderzijds is zo'n verbod wellicht vooral nuttig voor de komende jaren, omdat altijd de kans bestaat dat dit op de langere termijn wat meer naar de achtergrond verdwijnt."

Permanent gedenkteken

De dag na het drama werd er op de rampplek meteen al spontaan een bermmonumentje voor Bram opgericht. De ouders willen dat er straks op deze plek een permanent gedenkteken voor hun omgekomen zoon komt, zeiden de ouders tegen burgemeester Welten in het gesprek waarin ze ook aandrongen op het plaatselijke klaphamerverbod.
Het bermmonumentje voor Bram, slachtoffer van het klaphamerdrama Haaksbergen.
Het bermmonumentje voor Bram, slachtoffer van het klaphamerdrama Haaksbergen. © News United / Dennis Bakker
De gemeente heeft daar met instemming op gereageerd. "Aan een permanent gedenkteken zullen we alle medewerking verlenen", aldus woordvoerder Iping. Er wordt vanuit de gemeente een contactpersoon aangesteld die de familie daarbij gaat helpen.
De landelijk bekende advocaat Sébas Diekstra, die de ouders van Bram bijstaat, reageert verheugd: "Het is goed om te vernemen dat de gemeente nu kijkt naar het nog dit jaar instellen van een lokaal verbod op klaphamers. Het lijkt ook niet heel lastig een dergelijk verbod in te passen in de APV. Op eenzelfde wijze als waarop het verboden is om inbrekerswerktuigen bij zich te hebben, kan ook een verbod voor de klaphamer worden geformuleerd."

Celstraf geëist

Tegen de 38-jarige Sebastiaan O., de man die de klaphamer bediende, is zeven maanden celstraf geëist. De rechtbank doet komende week uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.