Nieuws

Deltion College Zwolle pakt grootst uit op Paarse Vrijdag: "Onze school moet een safe space zijn"

Janny Veenstra haar Drag Queen persoonlijheid 'Roze Rita'
Janny Veenstra haar Drag Queen persoonlijheid 'Roze Rita' © Janny Veenstra
Het Deltion College in Zwolle kleurt vandaag Paars. Paarse vrijdag is de dag dat scholieren paarse kleding dragen uit solidariteit met LHBTI'ers. Janny Veenstra is begeleider van de Gender & Sexuality Alliance (GSA) van de school. Zij zet zich in voor de lhbtiq+-gemeenschap: "Iedereen moet op onze school zichzelf kunnen zijn."
Samen met onder anderen studenten Iris en Rose maakt Janny de school klaar voor Paarse Vrijdag. "Op deze dag willen we het gesprek aangaan met alle studenten in de school. Zichtbaarheid voor de lhbti-gemeenschap is belangrijk. Dit zorgt mede voor een safe space hier op school", zegt Janny.
Deltion College Zwolle pakt grootst uit op Paarse Vrijdag
"Ik vind dat iedereen op school zich veilig moet voelen, ook de lhbti-gemeenschap. Samen hebben we een groep gecreëerd die activiteiten doet en evenementen organiseert zoals Paarse Vrijdag", zegt Janny.
"Tijdens Paarse Vrijdag versieren we de hele school in het paars en gaan we paarse armbandjes uitdelen in de school", zeggen studenten Iris en Rose. "Ook onze begeleider Janny is op deze dag te zien als dragqueen Roze Rita", zegt Iris. Rose vult aan: "Dat is eigenlijk wel de mascotte van onze GSA".
GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance. In zo'n genootschap maken leerlingen op school zich sterk voor een omgeving waar kinderen zichzelf kunnen zijn, en waar het veilig is om voor je seksuele voorkeuren uit te komen. Overijssel telt zo'n 77 GSA's . Bron: GSA

Drag Queen

Het karakter Roze Rita is 'geboren' op Janny's toneelvereniging. Daar wilden ze een typetje creëren rondom Paarse Vrijdag. Studenten van het Deltion College hebben Roze Rita vervolgens vormgegeven. "Studenten van de mode opleiding maakten haar outfit. Een andere student die weleens dragqueen is, heeft de pruik gemaakt. Als Roze Rita kan ik makkelijker het gesprek aangaan met de studenten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.