Nieuws

'Troonopvolgster' klaargestoomd tijdens jubileumeditie Dickens Festijn

Emmy en Liesbeth (r) tussen de kledingrekken
Emmy en Liesbeth (r) tussen de kledingrekken © RTV Oost / Robert Jansema
"De voorbereidingen zijn eigenlijk nog mooier dan het evenement zelf", zeggen Emmy Strik en Liesbeth Vledders. Moeder en dochter zijn al weken druk met de voorbereidingen van het 30e Dickens Festijn. Inmiddels komt er steeds meer op het bordje van Liesbeth te liggen, want zij wordt de kartrekker van een van Deventers grootste evenementen.
"Het is geen moetje", zegt Liesbeth (54) lachend als haar moeder aankondigt dat zij de ’troonopvolgster’ is. Want ondanks dat Emmy nog volop meedraait met het organiseren, is ze zich er ook van bewust dat dochter Liesbeth binnen enkele jaren het stokje over zal nemen. "Ik heb kanker gehad, maar ben gelukkig weer genezen. Ook lichamelijk kan ik het nog altijd goed aan", zegt Emmy.
Voorbereidingen jubileumeditie Dickens Festijn in volle gang
"Nee hoor. Het kost me geen energie", zegt ze terwijl ze enthousiast in een tas vol hoeden loopt te trekken. "Het levert me juist energie op", vult ze aan. "Ik vind het heerlijk om bezig te zijn met het samenstellen van kostuums. Inmiddels hebben we er meer dan duizend liggen. Deels zelf gemaakt, maar ook gekocht en gekregen."

Eerder al winkel overgenomen

Toch springt dochter Liesbeth steeds meer bij. "Ik vind het enorm leuk om te doen. Vooral de vrijdag. Dat is de drukste dag. Dan komen honderden mensen hier hun kostuum ophalen", zegt Liesbeth.
Haar moeder twijfelt overigens niet aan de capaciteiten van haar dochter en de rol die op Liesbeth ligt te wachten. "Eerder heeft ze mijn winkel al overgenomen, dan zal dit ook wel in orde komen."

In beginjaren weinig animo

Op de vraag of ze had verwacht dat het Dickens Festijn uit zou groeien tot zo’n groot evenement, zegt Emmy volmondig ja. "De eerste drie jaar waren andere winkeliers helemaal niet zo enthousiast. Die eerste jaren heb ik overigens uit eigen zak betaald. Maar ik vind Dickens zo enorm leuk, dat we het al meer dan dertig jaar met veel passie organiseren", besluit Strik.

Gratis entree

Het Dickens Festijn is zaterdag 10 en zondag 11 december. Meer dan 950 personages uit de boeken van Charles Dickens komen daarbij tot leven. De toegang is gratis, al moeten bezoekers wel rekening houden met een lange wachtrij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.