23 tanks gezond slib in rioolwaterzuivering Raalte na vervuiling met ammonium

840 kuub aan gezond slib is vandaag in de rioolwaterzuivering Raalte gepompt. Dat zijn 23 tankwagens vol. De waterzuivering werkt nu weer goed nadat vorige week alle bacteriƫn werden gedood na een illegale lozing met ammonium.

Die lozing had tot gevolg dat alle bacteriën in de waterzuivering doodgingen met het risico dat er ongezuiverd rioolwater in de natuur zou terechtkomen en daar schade zou aanrichten.

Gezond slib met levende bacteriën

Afgelopen week heeft waterschap Groot Salland het vervuilde slib weggehaald uit de eerste nabezinktank van waterzuivering en gezond slib met voldoende bacteriën van andere zuiveringen laten komen. Dat is vandaag in de tanks gepompt. Het komend etmaal gebeurt hetzelfde met de tweede vervuilde tank.

Het waterschap verwacht dat de waterzuivering weer goed gaat werken. Daarnaast wordt de kwaliteit van het water in de Hondemotswetering, waar het gezuiverd rioolwater in terecht komt, goed in de gaten gehouden. Die kwaliteit is stabiel en verslechterd niet, zo meldt woordvoerder Jansen van het waterschap.

Onderzoek naar lozing

Over de illegale lozing is nog weinig te zeggen. De vervuiling is getraceerd in Heeten, maar waar precies kan Jansen niet zeggen. Ook is onduidelijk of het om een industriële of particuliere hoeveelheid gaat. Op dit moment wordt onderzocht of die illegale lozing van ammonium ook werkelijk de oorzaak is van de dood van de bacteriën in de waterzuivering in Raalte.

Meer over dit onderwerp:
Raalte waterschap Groot Salland Heeten Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren