Nieuws

Natuurherstel in Lattrop gaat door, maar gedeputeerde heeft ‘buikpijn van hoe dit gaat’

Droge Bergvennen bij Lattrop
Droge Bergvennen bij Lattrop © Kay Schutte
Boze boeren die provinciale politici in september intimiderend belaagden, vele gesprekken in het gebied, vandaag meerdere schorsingen en felle verwijten tijdens de behandeling: maar het plan voor natuurherstel in Lattrop gaat door. Een deel van de boerengrond zal veranderen in natuur. Al ging het vandaag nog lange tijd over één uitzondering.
"Dit was een hele bevalling", verzucht Andries Heidema, Commissaris van de Koning, als de stemmen geteld zijn. En daarmee vat hij het gehele proces aardig samen. De plannen voor natuurherstel in het gebied Lattrop-Brecklenkamp, langs de Duitse grens, zijn vandaag aangenomen door Provinciale Staten. Een belangrijk moment in een jarenlang proces. Of jarenlange worsteling, als je het de inwoners vraagt.
Bergvennen en Brecklenkampse Veld zijn Natura 2000-gebieden, waarmee het momenteel niet goed gaat. De kwaliteit van de natuur gaat achteruit, en dus is ingrijpen nodig volgens de Europese regelgeving. Zoals: nattere grond, kappen van dennenbomen, minder bemesting. En dat heeft gevolgen voor de boeren daar. Agrarische grond zal in sommige gevallen omgezet worden tot natuur.

Intimidatie

De totstandkoming van het besluit had vandaag behoorlijk wat voeten in de aarde, nadat het in september al gierend uit de hand was gelopen doordat boze boeren tierend uitvielen richting de gedeputeerde. "Een dreigende en intimiderende situatie", stelde de provincie na afloop.
Vandaag bleef het rustig, maar de provinciale politici hadden veel tijd nodig om tot het besluit te komen. Het 'Ik schors de vergadering' klonk vijf keer uit de mond van Heidema, omdat partijen en het college tijd nodig hadden om nog even te overleggen.

Aanpassing

Oorzaak daarvan was een door het CDA gewenste aanpassing van het plan. Agrarische gronden in een deel van het gebied - het Lattropse veen - zouden over vijf jaar definitief veranderen in natuurgrond. Het CDA wilde de komende vijf jaar eerst aankijken hoe de waterkwaliteit zich ontwikkelt, en het besluit over de herbestemming uitstellen.
Precies het punt waarover in september de emoties uit de bocht vlogen, stelde de Partij voor de Dieren, over het CDA-plan en een van de PVV. "Als we deze amendementen aannemen, geven we een verkeerd signaal af. Ik lees dan: intimidatie en verbaal geweld loont. Ik vind dat heel erg kwalijk." Tot grote irritatie van andere partijen: "Een schande, dit komt aan mijn integriteit" en "Dit is een politiek standpunt, geen goedkeuring van intimidatie".

'Buikpijn'

De opstelling van coalitiepartij CDA zorgde voor een lastige situatie voor verantwoordelijk gedeputeerde Gert Harm Ten Bolscher. De agrarische gronden waarover het ging hebben al te maken met beperkingen op het gebied van bemesting, de manier waarop werd zelfs discussiepunt. "Dit proces geeft mij wel buikpijn", stelde hij. "Dat we het in de vergadering over hele technische details moeten gaan hebben."
Of er in de toekomst überhaupt een kans is dat de gronden agrarisch kunnen blijven? "Dat is in de toekomst kijken, maar ik deel uw oordeel wel", beantwoordde hij vragen van PvdD. Dat oordeel was: lijkt kansloos.
CDA is de grootste partij in de Staten, en dus leek de aanpassing behoorlijk kansrijk. Maar bij de stemming bleek het merendeel (24 versus 20) het plan van het CDA te verwerpen. Discussie gesloten. Het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) werd met 34 stemmen voor en 10 tegen ruimschoots aangenomen.

Nog niet afgesloten

"Dit geeft een gevoel van opluchting, zo'n ruime meerderheid", reageert Ten Bolscher na afloop tegenover RTV Oost. Hij benadrukt dat er echt geluisterd is naar de boeren in de omgeving. "Het gebied waar het vandaag over ging, Lattropse veen, dat we dat vijf jaar langer in agrarisch gebruik houden, is een resultaat van een bezoek aan het gebied. Tachtig hectare wordt niet omgezet, ook een resultaat van dit proces. Het is een tussenoplossing, natuurlijk, wij moeten ook kijken naar het belang van de natuur. Dat was het belangrijkste doel."
De stemming is niet het einde van dat jarenlange proces, benadrukt hij. "Iedere boer die geraakt wordt, kunnen we gronden aanbieden vanuit de provincie. Niemand wordt door dit besluit gedwongen om te stoppen of krijgt daardoor minder eigen grond. Nu begint het eigenlijk pas, we gaan elkaar nodig hebben. We gaan weer nieuwe gesprekken in, voor verbetering van het natuur, en kijken hoe we perspectief kunnen bieden voor ondernemers en inwoners in het gebied."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.