Nieuws

Stikstofminister Van der Wal geëmotioneerd vanwege 'vreselijke situatie' Overijsselse boeren

Minister Van der Wal in de Tweede Kamer, gisteravond
Minister Van der Wal in de Tweede Kamer, gisteravond © ANP
Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof noemt de situatie voor boerengezinnen in Overijssel "vreselijk". Dat zei ze gisteravond in een debat over de landbouwbegroting in de Tweede Kamer.
Van der Wal werd emotioneel toen ze sprak over haar bezoeken aan boerengezinnen in Overijssel. Die bezoeken kwamen ter sprake toen werd gesproken over PAS-melders. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil namelijk dat het kabinet een spoedadvies aan de landadvocaat vraagt over het optreden tegen deze PAS-melders.
PAS-melders zijn boeren die buiten hun schuld om geen natuurvergunning hebben. Dat werd lange tijd gedoogd, maar door rechterlijke uitspraken zegt Overijssel niet anders te kunnen dan de boeren dwangsommen op te leggen.

"Krokodillentranen"

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging noemde de emoties bij Van der Wal "krokodillentranen". Ook vond ze de emoties ongeloofwaardig, omdat de huidige stikstofcrisis waar het land nu in zit volgens haar een politieke keuze is. Van der Wal vond op haar beurt dat met die reactie aan haar "menszijn" werd getwijfeld. Van der Plas zei later dat ze het niet persoonlijk bedoelde, maar dat ze het over het kabinet als geheel had.
In het debat zei Van der Wal ook dat ze geen idee heeft wanneer het land weer van het slot kan en er weer meer stikstofruimte is. "Om stikstofruimte beschikbaar te krijgen, moet er eerst met boeren en bedrijven gesproken worden." Volgens de minister is niet te zeggen hoe snel dat gaat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.