Nieuws

Bestuurscrisis in Zwartewaterland: haalt wethouder Rietman de kerst?

Fractievoorzitters en wethouders van de coalitie van Zwartewaterland, met als tweede van rechts Harrie Rietman (PvdA)
Fractievoorzitters en wethouders van de coalitie van Zwartewaterland, met als tweede van rechts Harrie Rietman (PvdA) © Gemeente Zwartewaterland
Grote onrust in de politieke arena van Zwartewaterland. Onlangs zegde de voltallige oppositie het vertrouwen in wethouder Harrie Rietman op, op verdenking van het voorliegen van de gemeenteraad. De wethouder twijfelt enorm over zijn aanblijven. "Wat ik ook zeg, ze geloven mij niet meer."
Deze kwestie gaat om windmolens in de Mastenbroekerpolder. De polder valt onder Zwartewaterland, Kampen en Zwolle en staat bekend om z'n weidsheid. Het is nationaal landschap. De Ondernemers Kring Genemuiden (OGK) ontwikkelde een plan om hier windmolens neer te zetten, om aan hun duurzaamheidsdoelen te kunnen voldoen. Dat leverde in de Mastenbroekerpolder enorm veel onrust op: grondeigenaren werden benaderd om mee te profiteren, buren niet en vreesden voor 'hun polder'.
Maar in deze casus gaat het om de rol van wethouder Rietman. De gemeenteraad hoorde dat de OGK iets wilde met windmolens, maar vroeg geregeld: waar, hoeveel, hoe hoog? "Hij zei altijd dat hij van niets op de hoogte was", vertelt VVD'er John Smits. "Maar hij heeft gelogen."
Dus zegde de oppositie - de VVD, BuitenGewoon Zwartewaterland en CDA - het vertrouwen op.

Waar komt die stelligheid vandaan?

Twee weken geleden barstte de bom. Inwoners spraken in tijdens de raadsvergadering, en kwamen met mails en andere documenten op de proppen. Via een openbaarheidsverzoek (WOO) kwamen vijfduizend pagina's boven tafel. Strekking van het verhaal: de wethouder voerde al sinds juli 2021 overleg met de OGK en de provincie over de plannen voor windmolens.
"Daar was ik echt door geschokt", reageert Eelko Felix (BuitenGewoon Zwartewaterland). "Ik had plaatsvervangende schaamte dat inwoners met deze informatie kwamen. Wij zijn voor een voldongen feit gesteld, terwijl we continu vragen hebben gesteld over de plannen. En ik heb geleerd: liegen is einde carrière. Een doodzonde in de politiek, dus opstappen."

Hoe reageert de wethouder?

"Ik neem tot de kerst om na te denken over mijn positie", verklaart Rietman. De situatie raakt hem. "Emotioneel kom ik er moeilijk van los. Er wordt getwijfeld aan mijn integriteit, dat wil je niet."
Als hij opstapt, zouden mensen dat kunnen zien als verkapte schuldbekentenis, denkt hij. Maar aan aanblijven kleven ook veel nadelen. "Bij alles wat ik zeg, geloven ze mij niet meer. Hoe zitten inwoners met mij om tafel? Zo van 'oh dat is Rietman, die moet je in de gaten houden'? Terwijl ik al jarenlang in de politiek zit, mensen zouden moeten weten dat ik geen spelletjes speel."

En nu?

Vanavond vergadert de gemeenteraad van Zwartewaterland weer. 'Gewoon' met Rietman in zijn rol als wethouder. Dat zal wel over de inhoud gaan, verwacht iedereen. Maar of dat de komende jaren zo zou kunnen blijven, is de grote vraag. "Dat wordt een lastig verhaal", denkt Smits.
In theorie levert het in ieder geval nog geen onbestuurlijke situatie op. Rietman houdt de steun van de coalitie, dat zich in een verklaring uitsprak voor vertrouwen in plaats van wantrouwen. "Misschien had de wethouder eerder moeten melden dat hij in kennis was gesteld", vindt SGP'er Klaas Huisbrink. "Maar het ging om de verkennende fase, dan geef je daar niet altijd ruchtbaarheid aan. Wat ons betreft wordt het verhaal opgeklopt. Het zou erg zonde zijn voor Zwartewaterland als deze wethouder vertrekt."
De windmolens komen overigens voorlopig nog niet, de polder is voorlopig nog verboden gebied voor de turbines.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.