Nieuws

Kerstgedachte in Enschede: gratis kerstmarkt voor mensen met kleine beurs

Gratis kerstmarkt in Enschede-Noord
Gratis kerstmarkt in Enschede-Noord © RTV Oost
Het is voor een steeds groter wordende groep een actuele vraag: hoe kom ik financieel gezien de winter door? Om de mensen die krap bij kas zitten een steuntje in de rug te geven, hebben Enschedese bewoners samen met drie organisaties iets bedacht. Een gratis kerstmarkt, speciaal voor de mensen die het nodig hebben.
De organisatie hield rekening met een opkomst van zo'n 160 mensen naar de wintermarkt aan de Meeuwenstraat. Een gezellige markt om alvast in de kerstsferen te komen. Allerlei kraampjes met hapjes, drankjes en allerlei andere producten. Een koor en de ijzige temperaturen maken het winterse decor helemaal af.

Financiële krapte

En die markt is dus speciaal voor de mensen die in financieel zwaar weer verkeren. Door de torenhoge inflatie en de door het plafond geschoten energieprijzen begint die groep flink uit te dijen. De organisatie - bestaande uit buurtbewoners, Power Noord, bewonersinitiatief Beien en Alifa - heeft juist die mensen uitgenodigd. "In Enschede-Noord zijn we, in de delen waarvan we weten dat de mensen het minder breed hebben, langs de deuren gegaan. Die mensen hebben een uitnodiging gekregen", zegt Marjolein Post, een van de organisatoren.
Niet iedereen was van mening dat zij er voor in aanmerking kwamen. "We doen het op basis van vertrouwen. Als mensen het niet nodig hebben, hopen we dat ze niet komen en het aan de mensen laten die het wél nodig hebben."
Kerstgedachte in Enschede: gratis kerstmarkt voor mensen met kleine beurs
De uitnodiging is direct de voucher. Daarmee kun je de gratis spulletjes ophalen. "Alle artikelen staan hier achterop", wijst Post naar de achterkant van de uitnodiging. "Sommige mensen dachten dat ze er één mochten uitkiezen en waren daarom overdonderd toen bleek dat ze het allemaal mochten."

Gratis

Niet alleen de entree, maar ook de hapjes, drankjes en spulletjes die er te krijgen zijn, zijn volledig gratis. Dat kan vanwege de verschillende subsidies die zijn aangevraagd. "Dan moest het sociaal-maatschappelijk doel wel goed genoeg zijn, natuurlijk."
De kerstmarkt van Beien doorstond die ballotagecommissie en dus konden de kerstmarkt vandaag worden opgezet. "Het is hier heel gezellig", zegt een vrouw. Ze is een van de zestig vrijwilligers en staat bij de chocoladekraam en kan prima van het snoepgoed afblijven. "Ik ben aan de lijn, dus dat lukt me wel", lacht ze.

Volle tas

Behalve allerlei warme hapjes en drankjes, zijn er ook pakken kaas, blikken soep en aardappels te krijgen. Er is ook gedacht aan manieren om thuis je verwarming niet al te hoog te zetten, maar het toch lekker warm te krijgen. Daarom zijn er ook sokken, kruiken en dekentjes te krijgen.
Een vrouw stopt net een deken in haar tas. "Lekker warm", zegt ze met een glimlach. Het is niet het enige in haar tas. "Ik heb ook nog wat elektrische dingen gehaald", doelt ze op de ledlamp in haar tas.

Volgend jaar?

Zo'n 160 huishoudens kwamen naar de kerstmarkt. "Het liep direct al storm", blikt Post terug. "Als het aan ons ligt organiseren we het volgend jaar weer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.