Nieuws

Zo zorg je ervoor dat jouw kerstboom z’n naalden niet verliest

Zo zorg je ervoor dat jouw kerstboom z’n naalden niet verliest
Zo zorg je ervoor dat jouw kerstboom z’n naalden niet verliest © ANP / Robin Utrecht
Met een beetje liefde en toewijding heb je de hele winter een prachtige kerstboom in huis. Dat zegt Roel Korbee, de man die als boswachter tientallen jaren tussen de dennenbomen doorbracht. Volg de tips in dit artikel en je hoeft (bijna) nooit meer naalden te vegen.
Iedere kerstboomverkoper zegt dat zijn bomen de mooiste zijn. Negeer de verkooppraatjes en doe de naaldentest, want die liegt nooit. Pak een tak en frummel wat aan de naalden. Vallen ze er af? Loop dan door. "Want als ze nu al vallen, heb je straks een kale boom", zegt Korbee.

Koele plek

Kerstboom + haardvuur = kerstgevoel. Dat zal best, maar je boom wordt er niet mooier van. Hitte zorgt ervoor dat de boom uitdroogt en z'n naalden verliest. Tip van Korbee: "Zoek een koele hoek voor je boom en zet de kachel iets lager. Dat is sowieso aan te raden met deze energieprijzen."
Je moet ook regelmatig checken of de grond nog vochtig is. "Er zijn geen standaardtijden waarop je een boom water moet geven", zegt de oud-boswachter. "Gewoon goed in de gaten houden, al hoeven de meeste bomen niet dagelijks water te hebben."

Te veel takken?

Dan moeten we het even hebben over bomen met te veel takken. Deze bomen zien er bij de kerstboomboer indrukwekkend uit, maar blijken eenmaal thuis onhandig, omdat er geen kerstballen tussen passen. "Je kunt ongewenste takken er prima tussenuit knippen, doe dit zo dicht mogelijk bij de stam. Die tak kun je dan weer gebruiken als kerstdecoratie", zegt Korbee.
Over decoratie gesproken; je kunt je boom er prima mee volhangen. "Let wel goed op de stugheid van de takken, want het is niet goed als ze doorhangen." Korbees favoriete boom? "Fijnsparren en Servische sparren, al heb ik er zelf nog niet een thuis staan."
Servische sparren; de lievelingsbomen van Korbee
Servische sparren; de lievelingsbomen van Korbee © ANP / Ramon Mangold

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.