Nieuws

Vuurwerkramp maakte van predikant slachtoffer: "Een opvallende ervaring"

Emeritus predikant Dick van Zijll Langhout
Emeritus predikant Dick van Zijll Langhout © Ina Brouwer
Predikant Dick van Zijll Langhout is onderweg van Heino naar huis in Enschede als hij enorme zwarte rookwolken ziet. "Vredestein staat in de fik", denkt hij. Maar achter zijn huis aan de Lasondersingel is een vuurwerkopslagplaats ontploft. Eenmaal in Enschede kan hij zijn kinderen niet vinden. In zijn autobiografie 'Tussen de schuifdeuren van de tijd' beschrijft hij die zwarte bladzijde.
Voor Van Zijll Langhout is er een leven voor de vuurwerkramp en een leven na de ramp. Dat geldt voor veel mensen die slachtoffer waren van de gebeurtenissen op 13 mei 2000. Van de rampdag zelf weet hij zich grote stukken niet meer te herinneren. "Het was een hele vervreemdende tijd, het was een soort blur waar we in leefden."
Ineens vroegen ze hoe het met míij ging. Terwijl ik dat altijd aan de mensen vroeg
emeritus predikant Dick van Zijll Langhout
Van pastoraal hulpverlener wordt Van Zijll Langhout ineens zelf slachtoffer. "Het was voor mij een opvallende ervaring, dat er ineens aan míj gevraagd werd 'Hoe gaat het met u?' Normaal vraag ik dat aan mensen, nu vroeg men mij dat. En aan de ene kant voelde dat ook wel aangenaam. Dat je je een beetje mag laten gaan als slachtoffer." Hij ziet ook het gevaar daarvan. "Dat je je teveel laat meeslepen in die slachtofferrol, maar ik geloof niet dat ik daar veel last van heb gehad."

De volgende dag weer op de kansel

De zondag na de ramp stond hij overigens al weer op de kansel. "Ik had gebeld dat ik niet kon komen, maar ze hadden niemand anders, dus ja, toen heb ik het maar gedaan. Belachelijk eigenlijk." Toen de omvang van de ramp eenmaal duidelijk was, werd hij een maand vrijgesteld van werk.
De emeritus predikant kijkt nuchter terug op die periode. De kinderen bleken opgevangen door goede vrienden en het huis stond er nog. Ook zijn geloof wankelde niet: "Die dingen gebeuren. Ik heb nooit op mijn knieën aan God gevraagd waarom ons dit nu overkwam."
Dick van Zijll Langhout was eindelijk helemaal niet van plan om dominee te worden. Theologie studeren vond hij prima, maar op de kansel staan, preken? Dat leek hem niets. Eenmaal predikant bleek hij last te hebben van preekangst. "Je bent nergens zoveel dominee als op de kansel." Liever was hij na zijn studie docent geworden in Indonesië maar dat ging vanwege internationale perikelen niet door.

Doe waar je goed in bent

Zijn eerste predikantsplaats was Texel. Hij had geen idee wat hij moest doen. En dus deed hij alles wat er van hem gevraagd werd. Een recept voor een burn out, beaamt hij, "maar dat bestond toen nog niet."
Zijn advies voor beginnende predikanten? "Doe dat waarvan jezelf denkt dat je er goed in bent. Koester vrijwilligers. En zet voor jezelf een pad uit van zó wil ik het doen. Maar houd daar niet dogmatisch aan vast." Van Zijll Langhout bleef uiteindelijk 35 jaar predikant in Enschede.
Van Zijll Langhout is op 11 december te gast in Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.