Nieuws

Cabaretier Bert Eeftink staat tijdens Nederland - Argentinië in het theater en vindt dat helemaal niet erg

Helligen Hendrik
Helligen Hendrik © Stefan Schipper
Stel, je hebt een kaartje voor een theatervoorstelling, morgenavond. Maanden geleden al gekocht en er natuurlijk geen moment bij stilgestaan dat Oranje uitgerekend op vrijdag 8 december in de kwartfinale van het WK zou staan. Wat doe je, kies je voor het theater of de televisie? Volgens cabaretier Bert Eeftink uit Goor geen moeilijke keuze. "Bij mij weet je zeker dat het goed afloopt."
Andersom geredeneerd: stel, je bent theatermaker en je hebt een mooie voorstelling die je morgenavond op de planken wil brengen. Gooit daar ineens een kwartfinale van het WK in Qatar roet in het eten. De kraker tussen Oranje en Argentinië begint een kwartiertje eerder dan jouw voorstelling. Publiek dat een kaartje heeft gekocht, moet kiezen. Jij als theatermaker moet kiezen. Spelen of uitstellen?

Geen twijfel

Bij Eeftink kwam die vraag eigenlijk niet eens in zijn hoofd op. Spelen, geen twijfel mogelijk. "We zouden 'm vorig jaar eigenlijk al spelen", zegt hij, verwijzend naar de voorstelling Twentse Scrooge waarmee hij morgen in Nijverdal op de planken staat. "Toen gooide corona roet in het eten. Je kunt het je bijna niet meer voorstellen, maar de voorstelling werd er uitgegooid."
De Twentse Scrooge is een bewerking van het originele verhaal van Charles Dickens uit 1843. In de hoofdrol het bekende personage van Bert Eeftink, Helligen Hendrik. Een karakter dat van nature al vrij dicht bij Ebenezer Scrooge ligt, de hoofdpersoon in het verhaal van Dickens. "Het zat altijd al wel in mijn hoofd. Bovendien vind ik het verhaal heel mooi. Ik heb het in verschillende versies gezien en gelezen. Ik wilde het zelf heel graag een keer op het podium doen met meerdere acteurs en stemmige decors." De voorstelling morgen in Nijverdal is uitverkocht, net als enkele andere voorstellingen.
Dit jaar kwam een nieuwe kans. "Ik heb er ruim een jaar op moeten wachten om 'm te mogen spelen. Ik heb er enorm veel zin in, ondanks dat het allemaal samenvalt met het Nederlands elftal", zegt Eeftink zonder een spoortje twijfel in zijn stem.
Ik ben gewoon hartstikke blij dat ik mag spelen.
Bert Eeftink, cabaretier
De Gorenaar heeft op het gebied van theater de afgelopen twee jaar niet veel kunnen doen. "Ik ben gewoon hartstikke blij dat ik mag spelen." Voor mensen die een kaartje hebben en nog twijfelen heeft hij een tip. "Ik zou zeggen: ga gewoon lekker naar mij toe. Bij mij weet je dat het goed afloopt en bij het Nederlands elftal is het nog maar afwachten, toch?"

Thijs Kemperink

Ook cabaretier Thijs Kemperink uit Albergen laat zijn voorstelling, morgen in Borne, gewoon doorgaan. Alleen al omdat zijn 'wedstrijd' eerder gepland stond dan die andere wedstrijd, morgen op het WK.
De meeste theaters in Overijssel laten de shows die al gepland stonden gewoon doorgaan, blijkt uit een belronde van RTV Oost. Zo ook bij poppodium Hedon in Zwolle. Daar staat morgenavond Vroegzat op het programma. Een gezellige avond voor mensen die de standaard uitgaanstijden te laat vinden. "Vroegzat is een populair feestje", zegt een woordvoerder van Hedon. "Na de aankondiging was het snel uitverkocht. Dat kunnen we niet zomaar verplaatsen. Bezoekers die alsnog willen kijken, kunnen dat op het schermpje van hun mobiel doen."

Verplaatst

De eerste voorstelling van Kennie's Bennie's Kerstrevue in het Wilmink Theater in Enschede gaat morgenavond niet door. De voorstelling moest wijken voor het voetbal. De voorstelling is verplaatst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.