Nieuws

Waarom deze kinderboerderij zo blij is met de vuurwerkvrije zone

Jordi Grashof van kinderboerderij Enschede-Noord
Jordi Grashof van kinderboerderij Enschede-Noord © RTV Oost/Marcus Ganzevles
Zeven gemeenten in Overijssel hebben dit jaar vuurwerkvrije zones. Een daarvan is kinderboerderij Enschede-Noord. "Voor de dieren en de bezoekers is het heel belangrijk. Hard vuurwerk kan voor onveilige situaties zorgen", zegt beheerder Jordi Grashof.
"Kom maar dames", roept Grashof als hij het grasveld van de geiten komt opgelopen. Het is voedertijd voor de beesten op de kinderboerderij aan de rand van Enschede.
Sinds een aantal jaar geldt rondom de kinderboerderij een vuurwerkvrije zone. "De dieren vinden het harde geknal niet zo top, vooral de pony schrikt er heel erg van. Dat zorgt voor onveilige situaties, ook voor de bezoekers", zegt Grashof.

Onvoorspelbaar

Hij noemt het effect van vuurwerk op de dieren. "Ze vertonen raar gedrag, ze worden wild, gaan rennen, worden onvoorspelbaar. Vooral het onvoorspelbare is gevaarlijk. Als er net iemand naast staat en het dier rent weg, dan kan het zo zijn dat een kind omver wordt gelopen en dat wil je natuurlijk voorkomen."
Grashof over de vuurwerkvrije zone:
Waarom deze kinderboerderij blij is met de vuurwerkvrije zone

Handhaving

Veel gemeenten in Overijssel hebben geen vuurwerkvrije zone, omdat dat volgens hen niet te handhaven is. "Er wordt hier altijd wel een route gereden door de politie", zegt Grashof over de situatie rondom zijn kinderboerderij. "Het handhaven zal altijd moeilijk blijven, maar je kunt ook rekening met elkaar houden."
Waar er jaren geleden nog zware vuurwerkklappers en zelfs carbid werden afgeschoten in nabijheid van de kinderboerderij, is dat de laatste jaren niet meer het geval. "Het gaat steeds beter. Nog steeds komt er soms een groep jongens met vuurwerk langs, maar dat wordt steeds minder", zegt Grashof.

Niet tegen vuurwerk

De beheerder benadrukt dat hij zelf niet tegen vuurwerk is. "Ik ben best wel pro-vuurwerk, ik vind het iets heel moois. Maar ik vind ook dat we met elkaar rekening moeten houden. Je hebt bepaalde plekken, zoals kinderboerderijen, waar vuurwerk afsteken niet verstandig is om te doen."
Heeft jouw gemeente een vuurwerkvrije zone? Klik op de kaart:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.