Nieuws

Bewoners Indiëterrein Almelo eisen aanpassing bouwplannen

Het indiëterrein in Almelo
Het indiëterrein in Almelo © Google Street View
De bouw van een 25 meter hoog appartementengebouw op het Indiëterrein in Almelo is bij een dertigtal bewoners van de wijk in het verkeerde keelgat geschoten. Ze stapten vandaag naar de Raad van State om het plan te laten vernietigen. Ook een nieuw parkeerplan voor de wijk moet van tafel. Volgens de omwonenden verpest het gebouw hun uitzicht en zorgt het nieuwe parkeerplan voor grotere parkeerdruk.
Om de bouw mogelijk te maken, is de gemeenteraad fors afgeweken van eigen beleid, zegt hun woordvoerder. Op het voormalige terrein van de textielfabriek zijn tot nu toe minder woningen gebouwd dan de bedoeling was. De omwonenden denken dat er nu met het appartementengebouw en lagere parkeernormen alsnog meer ruimte voor woningen wordt gerealiseerd. Ten koste van de leefbaarheid.

Vragen bij de Raad

Voor de rechters van de Raad was het ook gissen naar de reden waarom de gemeente voor een andere koers heeft gekozen. "Leidende overwegingen voor deze keuze heb ik in de toelichting van het plan niet kunnen vinden", constateerde een van de staatsraden.
Die toelichting kwam er wel tijdens de zitting vandaag bij de Raad. Maar overtuigend bleek die niet te zijn. "Het gaat hier om een zichtlocatie", aldus een woordvoerster van de gemeente. Daarom kan op die plek wel een hoger gebouw komen. En dat is volgens de woordvoerster een verbetering in vergelijking met wat het vorige bestemmingsplan toeliet.
"Ik heb geen stedenbouwkundige argumenten gehoord of gelezen", reageerde de woordvoerder van de omwonenden. Hij vermoedt dat de gemeente vooral achter de wensen van ontwikkelaar Ter Steege Vastgoed is gaan staan. Bovendien zet het appartementengebouw met de naam 'De Bruid' de watertoren op het terrein letterlijk in de schaduw. "Die watertoren is juist de 'landmark' voor het Indiëterrein", zegt de bewonerswoordvoerder. Hij vindt het vreemd dat de gemeente het geen stedenbouwkundig probleem vindt om het gebouw vlak naast de toren te zetten.

Nieuw parkeerplan

Ook voor het nieuwe parkeerplan met lagere normen hebben de omwonenden geen goede reden gehoord, zegt hun woordvoerder. Met dit plan wordt per woning minder parkeerruimte gevraagd. Dit betekent dat er meer ruimte voor woningen ontstaat. Maar aan de andere kant kan er in de toekomst een tekort aan parkeerruimte in de wijk komen.
Volgens de gemeente is die vrees onterecht. "De nu gekozen parkeernorm is in deze wijk passend", zei de gemeentewoordvoerster. Maar de omwonenden zetten vraagtekens bij het parkeeronderzoek dat door de gemeente op tafel is gelegd.
De Raad oordeelt binnen enkele maanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.