Nieuws

Oekraïense Larysa fotografeerde vrouwen in oorlogstijd: "Ondanks terreur vonden ze kracht"

Larysa Polishchuk-Rusina
Larysa Polishchuk-Rusina © Vincent Corjanus
Larysa Polishchuk-Rusina exposeert in Ommen met een fotoreeks over de impact van de oorlog op zeven Oekraïnse vrouwen. Ze hebben allemaal een bloem vast, die volgens de fotografe een symbolische betekenis hebben. "Soms zie je dingen in de natuur waarvan je kan leren. Bloemen groeien richting het licht, ze zijn een parallel."
Volgens Larysa zijn het persoonlijke verhalen over een ruwe ervaring, transformatie en evolutie. “Het idee was al ontstaan in Oekraïne, later had ik pas door dat het een soort voorspelling was. Wij moesten onze roots meenemen door Europa en in mijn geval naar Nederland.”
De Oekraïense hoopt mensen te inspireren om kracht te hebben en te houden in het leven. “Het idee van je roots meenemen, gaf mij kracht tijdens de oorlog en in het beslissingen nemen. Als je die innerlijke kracht hebt, kan je overal heengaan. Je mag jezelf niet verliezen, je moet door.”
Alles kan elk moment weg zijn, je weet het maar nooit. Je kan jezelf niet verliezen, je moet door.
Larysa Polishchuk-Rusina

Van crisis naar groeien

Volgens Larysa hebben de vrouwen in ieder geval één ding gemeen. “Zelfs ondanks terreur vonden we innerlijke kracht. We zijn allemaal sterker geworden. Elke crisis kan een zaadje geven om verder te groeien. Je moet daar alleen wel zelf voor kiezen, elk zaadje moet je een goede grond geven.” De vrouwen hebben allemaal een bloem uitgekozen die hun aansprak. “De bloem zegt iets over de persoon.”
De expositie bestaat uit verschillende onderdelen. Er zullen foto’s te zien zijn van bloemen en planten met hun essentiële betekenis, foto’s die de onderliggende motieven voor verplaatsing en migratie laten zien en de foto’s van de gevluchte vrouwen uit Oekraïne. Daarnaast komt er een interactieve zone met bloemvoorspellingen. Tijdens de expositie kun je een kunstafdruk kopen en de vrouwen zo steunen.

Beauty en terreur

Larysa hoopt met de tentoonstelling mensen te prikkelen. “Je moet doorgaan, dat is het belangrijkste voor mij. Ik wil mensen aanspreken met mijn kunst, inspireren en een mogelijkheid bieden om te praten over serieuze dingen.”
Vanaf 16 december tot 10 maart is de tentoonstelling te bewonderen in de Carrousel in Ommen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.