Nieuws

Klein maar fijn: "Dit is veel leuker dan een indoor schaatsbaan"

Schaatsbaan
Schaatsbaan © RTV Oost
Op verschillende plekken in onze provincie zijn ze weer te zien: de tijdelijke schaatsbanen in het centrum van dorpen en steden. Na corona hebben de beheerders nu te maken met een andere uitdaging: de torenhoge energieprijzen.
In het centrum van Borne is het op vrijdagmiddag goed druk op de ijsbaan. Vooral de schooljeugd heeft de schaatsen ondergebonden, gehuurd of meegenomen van huis. Op het kleine aangrenzende terras staan tafels en banken. Ouders kijken daar naar de verrichtingen op het ijs van hun kinderen.
Drukte bij de ijsbanen in Enschede en Borne
Tijdelijke outdoor schaatsbanen hopen op koude december

Energieprijzen

Kristel Hofsté, een van de beheerders van de ijsbaan, is opgelucht dat het allemaal nog goed is gekomen. Want eerder deze week hadden vandalen de ijsmachine onklaar gemaakt. Daardoor was de tijdelijke ijsbaan in Borne veranderd in een vijver. Met hulp van gespecialiseerde hulp uit Den Bosch en de brandweer kon het ijsfeest toch nog doorgaan.
Geluk bij een ongeluk, want de beheerders hadden in eerste instantie sowieso al hun bedenkingen in verband met de torenhoge energieprijzen. Kon het allemaal nog wel uit? Hofsté: "We zijn heel blij met al onze sponsors. Zij hebben dit mede mogelijk gemaakt."

Vorst

Aan de Oude Markt in Enschede hoor je de ijsbaan ook al van ver. Muziek weerklinkt tussen de cafés en winkels. Tim Lammers kijkt met een grote grijns naar de drukte. "Super toch? Op de mooiste plek in het centrum van Enschede."
Ook hier is weer een ijsbaan voor het eerst in drie jaar. Over de energiekosten maakt hij zich niet heel veel zorgen. Lammers: "Natuurlijk, iedereen heeft ermee te maken. Maar ik zie komende dagen alleen maar minnetjes in het weerbericht." Ook Kristel Hofsté is blij met de verwachte vorst. "Dan kan de ijsmachine wel een tandje lager."
Beide ijsbanen zijn in elk geval de hele maand december open. In Enschede kun je tot en met 8 januari terecht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.