Nieuws

Bewoners Vijverhof Steenwijk mogen daar blijven wonen

Problemen bij appartementencomplex Vijverhof in Steenwijk
Problemen bij appartementencomplex Vijverhof in Steenwijk © RTV Oost
De bewoners van De Vijverhof in Steenwijk mogen voorlopig in hun appartementen blijven wonen. De beheerder van het vastgoed mag geen boete geven als de bewoners niet op de aangegeven datum het pand hebben verlaten.
Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald, nadat de bewoners vorige week een kort geding hadden aangespannen.
Belangrijkste onderdeel in het vonnis is de aard van de huur. Volgens de kantonrechter is in dit geval geen sprake van huur voor de korte duur. Dit oordeelt de rechter, omdat de gehuurde ruimtes altijd als woningen zijn gebruikt en omdat een aantal van de huurders al ruim vier jaar in het pand wonen. Sommige contracten zijn jarenlang steeds stilzwijgend verlengd.
De eigenaar wil de huurders weg hebben, omdat het pand wordt verkocht. De nieuwe eigenaar zou het gebouw 'veegschoon' en vrij van huurders willen overnemen.

Huurbescherming

De rechter ziet daarom geen reden om de bewoners huurbescherming te ontzeggen. De rechter verbiedt de vastgoedeigenaar daarom de bewoners een boete op te leggen. Dat was de bewoners aangekondigd zodra ze zich niet zouden houden aan de uiterste vertrekdatum. Voor iedere dag dat de bewoner het pand niet zo hebben verlaten volgde een boete van 500 euro per dag.
De bewoners van de appartementen in het voormalig ouderencomplex vroegen de rechter ook om de beheerder van het pand te verbieden om de appartementen zonder toestemming te betreden. Tijdens het geding werd door meerdere huurders betoogt dat de beheerder regelmatig appartementen betrad met een lopersleutel, ook als de huurders niet thuis waren.

Huisvredebreuk onvoldoende bewezen

De bewoners hebben volgens de rechter onvoldoende concreet onderbouwd dat de woningen inderdaad onrechtmatig door de beheerder zouden zijn betreden. Deze vordering is afgewezen.
De bewoners zijn blij met de uitspraak. Omdat nu de huurbescherming van toepassing is, zullen ze naar verwachting ook niet op straat kunnen worden gezet. Want in dat geval heeft de gemeente een zorgplicht voor de huurders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.