Nieuws

Gerard uit Goor is erbij vanavond in Qatar en vreest de Argentijnse fans

Oranjesupporters zijn in Qatar flink in de minderheid, zeker vanavond tegen Argentinië.
Oranjesupporters zijn in Qatar flink in de minderheid, zeker vanavond tegen Argentinië. © ANP
Hij was erbij in 2014 toen Nederland op het WK in Brazilië na strafschoppen werd uitgeschakeld door Argentinië en vanavond zit Gerard van Hal uit Goor opnieuw op de tribune. Om Nederland weer aan te moedigen in een alles of niets wedstrijd tegen de Argentijnen. De ondernemer waarschuwt voor de supporters van Argentinië; die zijn met zoveel dat het vanavond zomaar een factor zou kunnen worden. Met tienduizenden zijn ze in Qatar. Nederland zet daar een dikke duizend supporters tegenover.
Om acht uur Nederlandse tijd vanavond moet het gebeuren. Dan moet het Nederlands elftal een plek in de halve finale veilig gaan stellen ten koste van het Argentinië van Lionel Messi, bezig aan zijn laatste wereldkampioenschap. Van wedstrijdspanning is bij supporter Gerard van Hal geen sprake. "Ik denk dat we wel gaan winnen", klinkt het vol vertrouwen.

Helemaal niets

Van Hal zag alle wedstrijden van Oranje dit WK in het stadion. "Ik heb ze allemaal gezien. De eerste drie wedstrijden was qua voetbal helemaal niets. Dat heeft iedereen kunnen zien. En tegen Amerika was het geweldig, of in ieder geval toch behoorlijk beter dan de wedstrijden ervoor."
Acht jaar geleden was Van Hal er ook bij, toen Nederland en Argentinië voor het laatst tegenover elkaar stonden op een mondiaal eindtoernooi. Dat eindigde in een drama voor het Nederlands elftal, toen Oranje ook onder leiding van bondscoach Louis van Gaal verloor na strafschoppen. Geen finale. Nu is die finale opnieuw het doel en moet de horde Argentinië wel worden genomen.
Het wordt 3-1 voor Nederland
Oranjesupporter Gerard van Hal uit Goor
En hoewel Van Hal eerder nog zijn vertrouwen uitsprak in een overwinning voor Nederland, ziet hij ook beren op de weg. "Het verschil zal vanavond de tribune zijn", aldus Van Hal. "Er komen 90.000 mensen. En er zitten er misschien we 30.000 uit Argentinië. Die maken natuurlijk een hoop herrie. En misschien een eer duizend mensen uit Nederland. Dat is echt een groot verschil. De spelers worden opgejaagd door het publiek en dat kan in het veld het verschil maken."

Arbeidsmigranten

Hij denkt dat dit verschil komt door de manier waarop er in de twee landen aan wordt gekeken tegen Qatar. Waar het in Nederland veel is gegaan over hoe het land is omgegaan met de arbeidsmigranten die de stadions hebben gebouwd, was dat in Argentinië geen issue. Daar liepen voetbalsupporters wel warm voor het toernooi waar er in Nederland nauwelijks animo was.
"Als je maar met duizend man op de tribune zit, dan voelt dat wel een beetje zo", antwoordt Van Hal op de vraag of hij niet een beetje een Calimerogevoel heeft nu.

Vliegtuig

Qatar is voor Van Hal overigens wel weer een totaal nieuwe ervaring. "Ik had een heel andere gedachte over Qatar. Er wonen hier 350.000 mensen uit Qatar zelf, de rest zijn allemaal buitenlanders." Van Hal verbleef zelf de afgelopen twee weken in Dubai en vloog voor de wedstrijden van het Nederlands elftal heen en weer.
"Daar in Dubai is het niet anders, alleen maar buitenlanders. De metrostations zitten hier wel honderd meter diep. Het is zo'n rijk land, het is zo luxe. Dat kun je je helemaal niet voorstellen. Dit heb ik nog nooit meegemaakt."
Ondanks de numerieke meerderheid van de Argentijnen op de tribune rekent Van Hal op een Nederlandse overwinning. Daarna wordt het pas echt lastig. Daarna moeten we tegen Brazilië en dan wordt het iets lastiger. De finale wordt Frankrijk - Brazilië."
Maar eerst nog even feestvieren vanavond. "Het wordt denk ik 3-1 voor Nederland." Eén ding staat vast: Van Hal zal er dan in de halve finale gewoon weer bij zijn. En als het even kan ook de finale, mocht Oranje dat halen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.