Nieuws

Treinen rijden weer over de Hanzelijn: "Ik heb drie maanden thuis gewerkt"

Het was een flinke domper voor veel treinreizigers begin september. Doordat er een kabel van hoogspanningsbeheerder TenneT op het spoor terecht was gekomen, konden er maandenlang geen treinen rijden over de zogenoemde Hanzelijn, de verbinding van zo'n vijftig kilometer tussen Lelystad en Zwolle. Maar alles is gerepareerd en vandaag was de eerste werkdag waarop de treinen weer reden.
Reizigers kregen in de ochtendspits zakjes met chocolaatjes uitgedeeld van de NS en ProRail. "Ik heb drie maanden thuis gewerkt, omdat de Hanzelijn stuk was", vertelt een man met koffer in zijn hand. "Voor mij was het niet meer rendabel om om te rijden via Amersfoort." Snel stapt hij in, terwijl achter hem andere reizigers de kerstkransjes in ontvangst nemen.

Reparatie

In september veroorzaakte de hoogspanningskabel van TenneT over een lengte van enkele kilometers grote schade aan het spoor en leidingen. In eerste instantie leek het erop dat de Hanzelijn tot volgend jaar niet meer bruikbaar zou zijn. Maar het is technici in drie maanden gelukt om de boel weer te repareren.
De Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle is weer in gebruik, na een kabelbreuk in september. Toen veroorzaakte een hoogspanningslijn van TenneT schade aan het spoor en bijbehorende apparatuur.
Hoofdconducteur Lucienne van Eijsden-van der Burg reed vanmorgen op een van de eerste treinen in de ochtendspits van Zwolle richting Den Haag, over de Hanzelijn. "Ik ben heel blij dat de trein hier weer kan rijden. En ik ben niet de enige. Ik krijg zoveel positieve reacties van mensen die de trein echt hebben gemist op dit traject."
Zelf zat ze 2 september in de trein achter de kabelbreuk. "We stopten in Lelystad en konden niet verder. Het heeft me drie uur gekost om met de taxi terug te komen naar Zwolle."

Alternatief

Op station Zwolle krijgen twee andere reizigers chocolaatjes. "Ik heb de Hanzelijn echt gemist, dit is zo fijn om sneller vanuit het noorden in de Randstad te komen", vertelt een vrouw die in de kou staat te wachten. Een andere dame legt uit dat het de dagen na de kabelbreuk even uitzoeken was hoe ze een alternatieve route kon nemen. "Dat ging toen ook wel goed, maar dit is veel makkelijker."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.