Nieuws

Deze tijdelijke oplossing heeft de provincie voor PAS-melders bedacht

Koeien in Ambt Delden
Koeien in Ambt Delden © ANP / Hollandse Hoogte / Rob Voss
De provincie Overijssel zegt een oplossing te hebben om PAS-melders te helpen. Er wordt voor deze boeren stikstofruimte gevonden, door landbouwgronden van de provincie niet meer te bemesten. Dat heeft de provincie vanmiddag bekendgemaakt.
Het gaat om een tijdelijke oplossing voor alleen volgend jaar, die een 'groot deel' van de PAS-melders gaat helpen, zegt de provincie. De provincie heeft tweeduizend hectare landbouwgronden in eigendom. De boeren die die grond pachten, krijgen volgend jaar een bemestingsverbod.
Zo wordt er minder stikstof uitgestoten. De bespaarde stikstofuitstoot wordt vervolgens gebruikt om PAS-melders door te kunnen laten werken.
Wat zijn PAS-melders? Dat zijn boerenbedrijven al drie jaar lang werken zonder vergunning. Als deze bedrijven in het verleden wilden uitbreiden, was een nieuwe vergunning niet nodig. In het Programma Aanpak Stikstof (PAS) stond dat een melding bij de overheid genoeg was. Maar drie jaar geleden zette de Raad van State een streep door het PAS. Sindsdien werken deze boeren illegaal.
De provincie erkent dat er nadelen zijn aan dit plan. Zo kunnen de PAS-melders niet een definitieve vergunning krijgen.
Ook heeft dit plan gevolgen voor de 300 á 400 boeren die gebruikmaken van de landbouwgrond van de provincie. Doordat die niet kunnen bemesten, neemt hun opbrengst af. De provincie zegt deze boeren te vergoeden door minder hoge pacht te vragen. Wel mogen er koeien op deze weilanden lopen. Deze boeren moeten wel hun overgebleven mest afvoeren, waar ook kosten inzitten.
Gedeputeerde Tijs de Bree legt het plan uit:
Gedeputeerde Tijs de Bree over het plan om PAS-boeren te helpen
Verder zijn niet alle PAS-melders met dit plan geholpen. Daar zijn volgens de provincie nog aanvullende oplossingen voor nodig.

'Juridisch houdbaar'

Volgens de provincie zijn er verschillende oplossingen bedacht, maar die liepen stuk op staatssteunregels. De provincie denkt dat dit plan wel juridisch haalbaar is.
Ook Den Haag is op de hoogte gebracht van deze tijdelijke oplossing, waarvan de provincie zegt dat dit niet de ideale oplossing is. Wel zegt de provincie dat door deze tijdelijke oplossing er volgend jaar gewerkt kan worden aan een definitieve oplossing.

Protesten

Vorige week donderdag trokken tientallen boeren naar het provinciehuis in Zwolle om hun ongenoegen kenbaar te maken. De boeren wilden dat de provincie de dwangsommen tegen PAS-melders introkken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.