Nieuws

Willems (79) zelfgebouwde stroopwafelkar is weg: "Totale waarde 18.864 euro"

Willem in de schuur waar al zijn bakspullen nog staan
Willem in de schuur waar al zijn bakspullen nog staan © RTV Oost
Het was een vreemde gewaarwording voor Willem Borkent (79) uit Hengelo toen hij afgelopen woensdag naar de parkeerplaats aan het einde van zijn straat liep. De stroopwafelkar waar hij dinsdag nog een gasfles uithaalde, was ineens spoorloos verdwenen. Gestolen. De markt in Holten en Wageningen, waar Willem inmiddels een vertrouwd gezicht is, moet hij de komende dagen noodgedwongen overslaan.
Jarenlang was er niets aan de hand. Willems oude stroopwafelkar stond op een strookje grond naast zijn hoekhuis aan de Rhijnvis Feithstraat. De kar was onderdeel van zijn inboedelverzekering met de voorwaarde dat hij er toezicht op had. Als Willem door z'n woonkamerraam naar buiten keek, zag hij de kar veilig op de plek staan. "Dat gaf rust."
Wij gingen met Willem terug naar de plek waar de kar gestolen werd:
Dat strookje grond was echter niet van Willem, maar van de gemeente Hengelo. Willem maakte er al 37 jaar gebruik van, maar vier jaar geleden besloot de gemeente dat de kar verplaatst moest worden en het strookje een andere functie kreeg. "Het bestemmingsplan voor dat stuk grond was 'groen', en daar kon ik niet aan voldoen."

Nieuwe stroopwafelkar

De wijkagent wees hem op de openbare parkeerplaats aan de Staringstraat, niet ver van Willems woning. Daar stond de verouderde kar de laatste jaren al. Maar vorig jaar december besloot Willem een compleet nieuwe stroopwafelkar te bouwen. Het idee daarachter? Zijn jongste dochter en haar man wilden de business wel overnemen, maar zijn schoonzoon kon met zijn lengte van 1,96 meter niet rechtop in de oude kar staan. Dus er moest een nieuwe komen.
Willem bouwde er een IKEA-keukentje in en maakte alles tiptop in orde. "Ik heb een berekening gemaakt. De totale waarde inclusief apparatuur komt uit op 18.864 euro."
Je weet niet wat je overkomt
Stroopwafelbakker Willem Borkent
Nog steeds was er geen vuiltje aan de lucht, totdat Willem zijn nieuwe stroopwafelkar onlangs nóg een keer moest verzetten. Hij bezette namelijk de plek waar elk jaar alle herfstbladeren worden verzameld. Dus week hij uit naar de parkeerplaats zo'n vijftig meter verderop. Daar, het vierde vak van links, stond 'ie. Tot afgelopen woensdag. "Dan sta je heel raar te kijken. Je weet niet wat je overkomt."
Als laatste hoop heeft Willem nog de videodeurbellen die gericht zijn op de parkeerplaats. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan en op 20 december gaat hij naar het plaatselijke politiebureau om de diefstal verder te bespreken. Tot die tijd is het afwachten. "Ik hoop dat de dieven een klunzige streek uithalen en dat de politie ze pakt."

'We houden vol'

Hoe moet het nu verder? Willem denkt erover na om zijn oude stroopwafelkar weer af te stoffen. "Ik laat het eerst allemaal even bezinken. Ik heb nog wel de behoefte om naar de markten in Holten en Wageningen te gaan. Dat zal dan zijn vanaf 20 december en ook nog de laatste dag van het jaar, omdat die precies op een zaterdag valt. Dan kan ik de klanten nog even te woord staan over wat er allemaal gebeurd is."
Want de handdoek in de ring gooien, daar is Willem nog niet aan toe. "Het is gigantisch leuk werk. Zeker as je die blije gezichtjes van kinderen ziet als ze een stroopwafel krijgen. Dan zeg ik: we houden vol. Doorzetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.