nieuws

Niet eerder zo weinig brandweervrijwilligers in Overijssel, grootste daling in Twente

Veel minder vrijwillige brandweerlieden
Veel minder vrijwillige brandweerlieden
De veiligheidsregio Twente kende het afgelopen jaar de grootste daling van het aantal brandweervrijwilligers van heel Nederland. IJsselland kent een relatief kleine afname. Dat blijkt uit cijfers van de gezamenlijke veiligheidsregio's in Nederland.
Het aantal brandweerlieden, beroepsmatig en vrijwillig, kelderde van 1854 naar 1720. Zo weinig waren het er in de provincie nog niet eerder.
Zo'n 130 vrijwilligers in Overijssel zeiden dit jaar de brandweer vaarwel. Daardoor is de operationele sterkte van de brandweer in Overijssel lager dan ooit. In Twente nam het aantal vrijwillige brandweerlieden met 13,9 procent af, in IJsselland was dat 2,7 procent.
Volgens Marcel Dokter, voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, wordt de daling van het aantal brandweervrijwilligers onder meer veroorzaakt door de bezuinigingen bij de brandweer. Er is niet meer genoeg materieel om gebruikt te worden door de vrijwilligers. Daarnaast speelt schaalvergroting een rol: "Mensen herkennen zich niet meer in de werkzaamheden van de brandweer op lokaal niveau, waardoor de betrokkenheid afneemt."
Bekijk hieronder de cijfers voor de provincie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.