Nieuws

Lichtjesherdenking oorlogsgraven in Zwolle gaat niet door

Organisator Stefan Meekers bij de oorlogsgraven in Zwolle
Organisator Stefan Meekers bij de oorlogsgraven in Zwolle © Frans Paalman
De lichtjesherdenking in Zwolle gaat dit jaar niet door. De organisatie voelt te weinig steun vanuit de gemeente. Daarom hebben de vrijwilligers besloten om dit jaar geen tocht te organiseren.
Elk jaar organiseren vrijwilligers in 230 gemeentes door heel het land op kerstavond een route met kaarsen en fakkels bij oorlogsgraven. Ook in Zwolle was er altijd zo'n tocht op begraafplaats Kranenburg, waar een lichtjesroute gelopen werd langs de oorlogsgraven uit de Tweede Wereldoorlog.
Bij elk graf staat een bordje met een foto en informatie van de persoon in het graf, bijvoorbeeld burgerslachtoffers. Maar ook Zwolse verzetsstrijders en graven van Engelse en Canadese piloten die rondom Zwolle zijn neergestort.

Weinig steun

De vrijwilligers vonden de steun al mager afgelopen jaren, maar de gemeente in Zwolle heeft laten weten de organisatie niet meer te ondersteunen, omdat er te weinig publieke belangstelling zou zijn. De vrijwilligers zijn het daar niet mee eens: er is juist voldoende belangstelling vinden ze. Ze zijn teleurgesteld in de gemeente, voelen zich in de steek gelaten en hebben daarom besloten de tocht af te blazen.
Er worden nog wel kaarsjes aangestoken en er is één minuut stilte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.