Nieuws

Minister blij met PAS-plan provincie, Agractie wil snelle legalisatie

Stikstofminister Van der Wal
Stikstofminister Van der Wal © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof is blij met de tijdelijke oplossing die de provincie Overijssel heeft gevonden voor de PAS-melders. "Dit is natuurlijk ongelooflijk goed nieuws voor gezinnen bij wie handhaving als een donkere wolk boven hun leven hing", zegt ze tegen de NOS.
Vanmiddag maakte de provincie bekend dat voor de meeste PAS-boeren een tijdelijke oplossing is gevonden. Er wordt voor deze boeren stikstofruimte gevonden, door landbouwgronden van de provincie niet meer te bemesten.
De provincie heeft tweeduizend hectare landbouwgronden in eigendom. De boeren die die grond pachten, krijgen volgend jaar een bemestingsverbod. Het is een tijdelijke maatregelen die alleen volgend jaar geldt, zodat er in 2023 een definitieve oplossing kan worden gevonden.

Legaliseren

Van der Wal wil ook een definitieve oplossing. Ze benadrukt dat ze, samen met de provincies, verder zoekt naar stikstofruimte, zodat de PAS-melders - "al die boeren die door overheidsfalen geen vergunning hebben" - gelegaliseerd kunnen worden.
Gedeputeerde Tijs de Bree legt het plan uit:
Gedeputeerde Tijs de Bree over het plan om PAS-boeren te helpen
Dat er nu een oplossing is gevonden voor 2023 geeft volgens Van der Wal rust en ruimte. "We kopen nu eigenlijk tijd om PAS-melders ook echt van een vergunning te kunnen voorzien. Want dan pas is echt alle onzekerheid weg."

Zwaard van Damocles

Volgens boerenactiegroep Agractie is het belangrijk dat PAS-melders zo snel mogelijk definitief worden gelegaliseerd. "Het is goed dat het zwaard van Damocles boven PAS-melders voor komend jaar wordt afgewend", zegt Alien Zijtveld van Agractie in een reactie op de plannen van de provincie.
Zijtveld noemt het wel "zuur" dat boeren alsnog deels zelf moeten betalen voor deze oplossing, "doordat ze hun land niet kunnen bemesten en daarmee veel minder gewas kunnen oogsten van hun land".
Wel betalen deze boeren minder pacht, waardoor ze deels gecompenseerd worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.