Nieuws

Eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen? "Op z'n vroegst donderdag"

Een klein beetje drijvend ijs van enkele tientallen centimeters doorsnede. Meer ligt er nu nog niet op de schaatsbaan van IJSCH in Haaksbergen. Toch zien de weersvoorspellingen er goed uit en stijgt de spanning om de eerste marathon op natuurijs te mogen organiseren. "Als de temperatuur de komende nachten genoeg daalt, dan kan het hier op z'n vroegst donderdag", stelt ijsmeester Tonnie Lenderink van IJSCH.
Eigenlijk hadden ze verwacht dat er al een klein laagje ijs zou liggen, vertellen Tonnie Lenderink en marathonvoorzitter Wouter Otten bij de baan in Haaksbergen. Gisteren werd er met een giertank water op de baan gespoten. Voor het eerst op deze wijze, want normaal gesproken halen ze water uit de omliggende sloten. Daar staat dit jaar echter geen water in.
De baan in Haaksbergen is vol water gezet, nu hopen ze dat het hard gaan vriezen
De baan ziet er nog hetzelfde uit als zaterdagmiddag, dus zonder ijs. "Het heeft vannacht niet of nauwelijks gevroren", zegt Otten, die drie centimeter ijs nodig heeft om de marathon te kunnen houden. "Mijn eigen sigarendoos-model is dat je -15 moet hebben, als je de vorst bij elkaar optelt. Dus drie nachten van -5 is goed, als het overdag dan rond het vriespunt blijft. De voorspelling is nu komende nacht -4 en dan twee nachten -6, dus ik heb goede hoop."
"Mijn gevoel zegt komende donderdag", vult Tonnie Lenderink aan. "Op z'n vroegst. Maar je weet het nooit, als het een keer acht graden vriest zijn we er natuurlijk sneller."
Uiteindelijk is het de natuur die bepaalt waar de eerste marathon wordt verreden.
Wouter Otten, voorzitter Eerste Marathon Op Natuurijs Haaksbergen
De draaiboeken voor de marathon liggen in Haaksbergen sowieso al klaar. Al zeven keer organiseerden ze de eerste marathon op natuurijs. De eerste keer in 2007, de laatste editie in 2019. Het is een jaarlijkse strijd tussen verschillende ijsverenigingen. Ook dit jaar is de concurrentie groot.
"Vanmorgen had ik nog contact met Nieuw-Buinen (Drenthe, red.), die zitten in dezelfde spanning", vertelt Otten. "Ze hebben me niet verteld hoe hun baan erbij ligt. Een nieuwe concurrent is het Friese Burgum, daar heb ik een paar weken geleden contact mee gehad. Die hebben alles ook goed voor elkaar, dus het wordt wel spannend."
Deze plaatsen maken kans op de eerste marathon op natuurijs
Deze plaatsen maken kans op de eerste marathon op natuurijs © KNSB
Tonnie Lenderink vindt de strijd na al die jaren nog steeds leuk. "Eigenlijk wil ik me een klein beetje uit de situatie terugtrekken, dat is ook beter voor mijn eigen gemoedsrust, maar dit jaar doe ik nog mee." Otten: "Het blijft leuk, want je kunt alles wel tot in de puntjes voorbereiden, maar uiteindelijk is het de natuur die bepaalt waar de eerste marathon wordt verreden."
Via deze livestream is 24/7 te zien is of er in Haaksbergen al ijs is:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.