nieuws

Bordjes in Giethoorn om Chinese toeristen te weren

Giethoorn wordt overspoeld door Chinese toeristen. In het restaurant van Gabriella Esselbrugge is zo'n 70% van alle gasten van Chinese komaf. Maar niet iedereen in Giethoorn is blij met de komst van de nieuwsgierige toeristen, zo blijkt uit de documentaire 'Ni Hao Holland' die gisteren in Giethoorn in première ging.
De documentaire waarin het restaurant van Esselbrugge het toneel vormt, gaat over twee Chinese vriendinnen die hun hele leven al dromen van een reis naar Giethoorn. De film van de Nederlanders Ilja Kok en Willem Timmers laat Giethoorn zien door de ogen van Chinese gasten.

Verbazing en verwondering

"De verbazing en verwondering is groot. Zo zijn Chinezen enorm onder de indruk van de schone lucht in Giethoorn. En van het feit dat inwoners elkaar begroeten op straat", weet Timmers. Hij kwam op het idee voor een documentaire toen de Chinese overheid ongeveer 2 jaar geleden een reisgids uitbracht.
"Hierin werd verteld dat je als toerist niet op de wc-bril moet gaan staan, je niet mag rochelen en het niet gewenst is om je t-shirt uit te doen", zegt de regisseur. "Allemaal zaken die wij heel normaal vinden, maar in China gebruikelijk zijn."

Niet iedereen blij

Niet alle inwoners van Giethoorn zijn blij met de komst van de nieuwe toeristen. Ze zijn nieuwsgierig en lopen op privé-terrein. Veel inwoners schilderen daarom bordjes met daarop de tekst: 'Niet betreden', en dan in Chinese tekens.
Maar volgens Esselbrugge valt het best mee met de 'invasie'. "Als je je verdiept in hun cultuur en taal, dan zijn het prima gasten", weet de restauranthouder die zelf op Chinese les zit. "Voor ons biedt het kansen." De documentaire 'Ni Hao Holland' is aanstaande zondag te zien op NPO3 om 22.50.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.