nieuws

Ouders krijgen meer mogelijkheden om sluiting kleine basisscholen te voorkomen

Basisschool De Esch in Borne is bezig met plannen voor verhuizing
Basisschool De Esch in Borne is bezig met plannen voor verhuizing
Schoolbesturen kunnen voortaan niet meer om ouders van schoolgaande kinderen en medezeggenschapsraden heen bij sluiting of fuseren van basisscholen. Staatssecretaris Dekker komt met maatregelen die ouders meer inspraak geven bij dit soort beslissingen. "Een heel grote stap in de goede richting", aldus woordvoerder Rutten van de Stichting Behoud Kleine Scholen.
Dit schooljaar sloten in heel Nederland ruim honderd scholen de deuren, vaak met een flinke impact op de gemeenschap of wijk waar de scholen stonden. "Dekker maakt met de nieuwe regels duidelijk dat het ministerie begrijpt dat de leefbaarheid in kleine kernen samenhangt met het voortbestaan van kleine scholen", aldus Rutten.
"Schoolbesturen kunnen nu niet zomaar vanwege financiële redenen kleine scholen sluiten", zegt Rutten. In een brief aan de Tweede Kamer laat Dekker weten dat de medezeggenschapsraad altijd de achterban moet raadplegen bij een voorgenomen fusie of sluiting. Als een MR tegen de plannen is kan het schoolbestuur naar de Landelijke Commissie Geschillen stappen wat er toe kan leiden dat de plannen niet doorgaan.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.