Nieuws

In de vrieskou slapen voor het goede doel: "Daklozen moeten iedere nacht afwachten of er plek is"

Slapen in de vrieskou in Hengelo
Slapen in de vrieskou in Hengelo © Screenshot 1Twente
Veel mensen bedenken zich wel twee keer voordat ze buiten in deze vrieskou gaan slapen. Maar voor veel daklozen is dit dagelijkse realiteit. Onder het mom van 'één nacht in de kou om warmte te creëren voor iemand anders' sliepen zes Hengeloërs dit weekend buiten. De opbrengst gaat naar de Sheltersuit Foundation, die speciale warme jassen maakt voor daklozen.
Het is een koude nacht in het Prins Bernhardplantsoen in Hengelo. Op de vijver ligt een laagje ijs en ook de geparkeerde fietsen zien wit van het ijs. Het is koud, maar het bestuur van Stichting Bernhard Ontmoeting laat zich niet kennen door de kou en ze rollen hun slaapzakken uit naast Paviljoen de Ontmoeting. Ze hebben meerdere lagen kleding aan om zich warm te houden: “We kruipen straks gezellig tegen elkaar aan. Wij zijn diehards!”, zegt voorzitter Jeannette Lodeweges.

Sterrenhemel

Lodeweges slaapt samen met Antek Olszanowski, Janneke Oude Alink, Cobie Baart, Diane Wevers en Hanneke Mentink onder de sterrenhemel, voor het goede doel. Tijdens een muzikale benefietavond is er veel geld opgehaald voor de Sheltersuit Foundation. De Enschedese goede doelenstichting maakt speciale jassen voor daklozen.
Om aandacht te vragen voor de ruim 40.000 geregistreerde daklozen in Nederland, gaan de Hengeloërs dus een nacht buiten slapen: “Kijk, wij liggen hier maar één nacht. Daklozen moeten iedere nacht afwachten of er wel plek is in de opvang of dat ze buiten moeten slapen.” Tijdens de koude nacht dachten zij hier veel aan: “Ze hebben geen tijd om andere dingen te doen. Zij zijn te druk met overleven”, vult Cobie Baart aan.
De crowdfunding staat inmiddels op ruim 2.500 euro. Het streefbedrag van 1.800 euro is al ruimschoots overschreden. Doneren kan via de crowdfundingswebsite. De actie loopt tot 3 januari.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.