Nieuws

Vakantievluchten vanaf Twente Airport? Enschedese raad wil onderzoek

Vliegtuig bij Twente Airport voor onderzoek naar geluidhinder
Vliegtuig bij Twente Airport voor onderzoek naar geluidhinder © ANP / Ginopress
Er moet een onderzoek komen naar de mogelijkheden van burgervluchten op Twente Airport. Dat heeft een meerderheid van de Enschedese gemeenteraad besloten. Maar dat hoeft niet het einde van de Technology Base te betekenen. "Er zijn allerlei constructies mogelijk."
Het voorstel kwam van de fracties Burgerbelangen Enschede, PVV, VVD en CDA. Dat bleken ook de enige voorstanders van het plan om de deur naar vakantievluchten van en naar Enschede open te zetten, maar het was wel genoeg voor een meerderheid.

Eerdere poging

"Twente Airport heeft zo veel potentie. Wij geven groen licht voor de burgerluchtvaart", betoogde Malkis Jajan (VVD). "Er zijn allerlei constructies mogelijk. Bijvoorbeeld in de zomermaanden met burgervluchten en daarbuiten alleen testvluchten." Volgens hem kan een volwaardig burgervliegveld een economische boost voor de regio zijn.
De overige fracties waren op z'n zachtst gezegd kritisch op het plan. "Wat heeft u ervan geleerd dat er acht jaar geleden ook een poging is gedaan om er een volwaardig burgervliegveld van te maken", vroeg Henri Roode (ChristenUnie) zich af.
Twente Airport werd in maart 2017 heropend als technologiebasis. De provincie en de gemeente Enschede zijn sindsdien eigenaar van de luchthaven en hebben er de voorbije jaren miljoenen euro's aan gemeenschapsgeld in gestoken.

Economie versus ecologie

Ook werd er naar Lelystad Airport gewezen. Het vliegveld dat de overloop van Schiphol zou moeten opvangen, maar nog steeds niet van de grond is gekomen. "Waarom zou het hier dan wel lukken?", aldus Erik Kemp van Volt.
De groene partijen vonden het verbazingwekkend dat het economische boven het ecologische belang wordt gesteld. "We weten dat er heel veel dingen nodig zijn om een gezonde leefwereld te houden en daar hoort minder vliegen ook bij", zegt Marianne Schouten (GroenLinks).

Elektrisch vliegen

"Grootschalig commercieel vliegen op Twente Airport is niet onze ambitie en kan ook niet", reageerde wethouder Diepemaat op de motie. "Een kleinschalige luchthaven met vooral zakenverkeer, is wel een mogelijkheid. De ambitie is om door te groeien naar kleine, zakelijke luchtvaart. Met ook elektrisch vliegen."
D66 merkte op dat burgerluchtvaart de 'techbase' zou verdrijven. Volgens de PVV'er Hidde Heutink moet het idee van technologiebasis losgelaten worden. "Het is niet wat en wordt niet wat. Het is geld in de bodemloze put gooien." Als uitwijk voor Schiphol dienen is in zijn ogen wél de perfecte oplossing.
Alle reacties in de video:
Vakantievluchten vanaf Twente Airport? Dit zijn de reacties

Verliesgevend

De Technology Base is inderdaad geen onverdeeld succes. Er was de afgelopen jaren sprake van een miljoenenverlies, maar toch wil de provincie Overijssel tot zeker 2025 blijven investeren in Twente Airport. Tegelijkertijd is de vraag of de luchthaven de komende jaren wél winstgevend wordt. Twente Airport is een 'kleinschalige luchthaven, met beperkte groeiambities'.
Om die financiële benarde situatie te keren, moet er iets gebeuren. Ziet ook de wethouder. Hij vroeg aanvankelijk in een voorstel aan de raad om in te stemmen met een verruiming van het bestemmingsplan. Daarmee moet ook productie op Twente Airport mogelijk worden.
Volgens wethouder Jeroen Diepemaat is die factor van groot belang voor de Technology Base. Vanwege die reden zouden bedrijven toch van de locatie afzien. "En daar zaten ook bedrijven bij die prima binnen het profiel pasten, alleen mogen ze dus niet produceren. Daarmee schieten we onszelf in de voet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.