Nieuws

Opsteker voor samenwerkende lokale omroepen Twente en Salland: half miljoen subsidie voor professionalisering

Subsidie voor samenwerkingsverbanden Salland1 en lokale omroepen in Twente
Subsidie voor samenwerkingsverbanden Salland1 en lokale omroepen in Twente © Salland1
Twee samenwerkingsverbanden van lokale media in Twente en Salland krijgen volgend jaar ieder 250.000 euro subsidie voor de professionalisering van de organisatie en het media-aanbod. Het gaat om de samenwerking in Salland 1 van de Stichting Algemene Omroep Deventer, Airplay Media in Olst Wijhe en Stichting RTV Raalte. In Twente betreft het de samenwerking tussen de Stichting Noord-Oost Twente, de Lokale Omroep Hengelo en de Stichting Omroep Enschede.
Het geld komt uit het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Door de nieuwe subsidie kunnen volgend jaar veertien samenwerkingsverbanden zoals die in Salland en Twente zich (verder) professionaliseren. Ook nog eens acht individuele lokale omroepen elders in Nederland krijgen daarvoor geld. Het Stimuleringsfonds keert volgend jaar in totaal 5,5 miljoen euro uit aan 46 lokale omroeporganisaties. Er hadden zich 135 omroeporganisaties opgegeven voor de toelage.

Mentor

De subsidie is geen vrijblijvende 'zak met geld' voor de omroeporganisaties. Ze krijgen volgend jaar allemaal begeleiding van een mentor. Die gaat helpen om een stevige organisatie op te zetten en daarmee de lokale journalistiek professioneel te maken. Naast opleidingen voor individuele medewerkers komen er ook opleidingen en coaching voor individuele en samenwerkende (streek)omroepen en gaan de omroepen onderling ervaringen uitwisselen.
Het Stimuleringsfonds wil een veelvormige lokale journalistiek. Daarvoor wordt in 2023 breder gekeken dan alleen naar lokale omroepen en komen ook lokale nieuwsbladen, huis-aan-huiskranten en lokale nieuwswebsites aan bod.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.