Nieuws

Getraumatiseerde 'Jopie' was nergens zo gelukkig als in Noetsele

Het zijn bijzondere verhalen van menselijke moed, die eigenlijk te weinig worden verteld. Zoals de geschiedenis van het gezin Broeze in Nijverdal, dat in 1943 de tweejarige Jopie (Moshe) opvangt en zo redt van de Duitse vernietigingsmachine. Ineke Kieviet - Broeze vroeg zich 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog af wat er van dat kleine jochie was geworden. Ineke legt haar zoektocht naar de inmiddels volwassen Moshe vast in het boek De papegaaien van Moshe.
Al eerder schreef Ineke een boek over de familie van haar moeders kant. In De zuster van mijn moeder beschrijft ze hoe vervuild water van de Regge zorgt voor miskramen en het voortijdig overlijden van veel jonge kinderen in de familie. Een verzameling nagelaten brieven zette haar op het spoor van deze trieste familiegeschiedenis. Voor De papegaaien van Moshe kon ze niet terugvallen op een rijk familiearchief en de mensen die de oorlog hadden meegemaakt, leefden niet meer.
Een kennis in Israël ontdekt dat Moshe nog leeft en achterhaalt zijn adres. Ineke besluit hem op te zoeken. De gebeurtenissen in zijn vroegste jeugdjaren hebben bij hem geleid tot een trauma waardoor hij zich moeilijk aan mensen kan hechten. Zijn huwelijken lopen stuk en de relatie met zijn kinderen is moeizaam te noemen. Alleen zijn papegaaien kunnen rekenen op zijn onvoorwaardelijke aandacht en liefde.

Gelukkig in Noetsele

Ineke's ontmoeting met Moshe en zijn kinderen leidt er uiteindelijk toe, dat opa en oma Broeze postuum worden geëerd met de Yad Vashem onderscheiding. Voor zijn kinderen brengt de ontmoeting met Ineke eindelijk duidelijkheid over de sombere schaduwen die steeds over het leven van hun vader heeft gehangen. Dat hij in het huis van de familie Broeze aan de voet van de Noetselerberg in Nijverdal gelukkige jaren heeft gekend, is voor hen een grote troost.
Zondag 8 januari is Ineke Kievit - Broeze te gast in de allerlaatste aflevering van Hoogtij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.