Nieuws

Duizenden Overijsselaars gaan eindelijk weer los op kerstmiddag

Drukte in een kroeg tijdens kerstmiddag (archieffoto).
Drukte in een kroeg tijdens kerstmiddag (archieffoto). © RTV Oost / Rogier van den Berg
Duizenden Overijsselaars vieren komende zaterdag eindelijk weer traditioneel kerstmiddag. Na twee coronajaren is er van alles te doen. Van een mini festival in Enschede tot rustig borrelen in Deventer. En van een 'reünie' in Hengelo tot Kerstival in Zwolle. "Kerstmiddag heeft Hengelo op de kaart gezet", zegt Berto Mulder, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Hengelo.
door: Justin Polman
Enschede beleeft een primeur op kerstmiddag. Naast gezelligheid in cafés zijn er dit jaar voor het eerst festiviteiten op het plein van de Oude Markt. Bars en eettentjes staan buiten, DJ's draaien muziek, er zijn grote toiletunits en een EHBO-team is van de partij. "Je kan het een mini festival noemen", zegt Joris Eleveld, uitbater van café NOVI Enschede.
Ik verwacht drukte, mede omdat kerstmiddag op zaterdag valt
Joris Eleveld, uitbater van café NOVI Enschede
Eleveld heeft het evenement samen met andere eigenaren van cafés op de Oude Markt opgezet. Hoe zijn ze op het idee gekomen? Eleveld: "Kerstmiddag werd sinds 2015 steeds drukker. Bij de laatste kerstmiddag in 2019 zaten de cafés helemaal vol, waardoor mensen op het plein kwamen te staan. Die mensen willen we dit jaar ook vertier bieden. Natuurlijk kunnen ze ook in de kroegen terecht. Er is geen kaartverkoop. Kroegen hebben wel een eigen deurbeleid. Vol is vol. Ik verwacht drukte, mede omdat kerstmiddag op zaterdag valt."

Reünie kerstmiddag Hengelo

Enkele kilometers verderop in Hengelo is het ook feest. In het centrum verwelkomen kroegen haar bezoekers. In het Prins Bernhardplantsoen is de eerste editie van Kerst in het Park. Dit winterevenement over meerdere dagen omvat onder meer muziek, een winterbarbecue en verlichte kerstbomen.
Horecabazen Ferry Rollman van Blauwe Engel, Clemens Falkmann van De Ontmoeting en Erwin Kwakman van De Cactus (vlnr) organiseren het nieuwe winterevenement Kerst in het Park in Hengelo.
Horecabazen Ferry Rollman van Blauwe Engel, Clemens Falkmann van De Ontmoeting en Erwin Kwakman van De Cactus (vlnr) organiseren het nieuwe winterevenement Kerst in het Park in Hengelo. © Irene Snijders
Kerstmiddag is in Hengelo een begrip. Een collega van de schrijver van dit verhaal komt uit Heino. Zij had nog nooit gehoord van kerstmiddag in Hengelo. "Dan heeft ze een gebrek in de opvoeding", vertelt Berto Mulder lachend. "Kerstmiddag is een reünie. Het merendeel komt uit Hengelo. Mensen die van daarbuiten komen, komen ook elk jaar. Voor hen is het dus eigenlijk ook een reünie."
Sommige feestgangers stonden al om tien uur 's ochtends in de rij in de kou zonder jas
Berto Mulder, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Hengelo

Kaarten direct uitverkocht

Sinds begin jaren tachtig viert Hengelo kerstmiddag. "Bij café Het Pleintje of De Appel is het begonnen. Daar is nog steeds een beetje discussie over. In de loop der jaren deden meer cafés mee. Inmiddels is het niet meer weg te denken. Hengelo is geen grote stad, maar kerstmiddag heeft Hengelo op de kaart gezet", zegt een trotse Mulder.
De voorzitter uit Hengelo verwacht dit jaar ouderwetse drukte. "De kaarten gingen een paar weken geleden in de verkoop. Ze waren vrijwel direct uitverkocht. Er komen duizenden mensen op af. Ik heb al eens meegemaakt dat sommigen al om tien uur 's ochtends in de rij stonden in de kou zonder jas."
Een lange rij voor een café bij kerstmiddag Hengelo (archieffoto).
Een lange rij voor een café bij kerstmiddag Hengelo (archieffoto). © RTV Oost / Remco van 't Zelfde

Kerstival Zwolle

In Zwolle hangen posters met de aankondiging van Kerstival. Bands spelen roulerend in ongeveer twintig cafés, tijdens het evenement dat al tientallen jaren bestaat. "De verwachting is volle bak. Een kleine 2.000 man. Het is het eerste jaar na corona. Mensen willen weer gezelligheid. Dat merkte ik al bij het Straatfestival in augustus dit jaar. Een vergelijkbaar evenement als Kerstival. Ondanks slecht weer was het gezellig en druk", vertelt Theo Runhaar van KHN Zwolle. Kaarten zijn niet nodig voor Kerstival.

Rustig in Deventer door Dickens Festijn

Waar in Enschede, Hengelo en Zwolle van alles te doen is, is in Deventer niet wat gezamenlijks georganiseerd door cafés en restaurants. Bart Voortman, voorzitter KHN Deventer, zegt dat dit te maken heeft met het kerstevenement Dickens Festijn in het weekend van 17 december. "Alle aandacht was daar op gevestigd. Ik las dat er bij het Dickens Festijn nog nooit zoveel bezoekers waren geweest als dit jaar. Alles wat je daarna gezamenlijk organiseert, valt in het niet. Dat heeft geen zin. Individueel bedenken kroegen wel wat voor kerstmiddag, verwacht ik."
Vier jij op een bijzondere manier kerstmiddag? Laat het ons weten via WhatsApp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.