Nieuws

De rechter mag het zeggen: moet die nieuwe brug bij Junne er nou wel of niet komen?

Stuw bij Junne
Stuw bij Junne © RTV Oost
Is een nieuwe brug over de Vecht bij Junne wel nuttig en noodzakelijk? Een groep omwonenden van de stuw en de brug bij Junne stond vandaag met die vraag voor de rechter. De omwonenden willen dat de rechtbank haar oordeel uitspreekt over de zaak tegen de gemeente Ommen. "Als daar straks nog twee man en een paard overheen gaan, waarom zou de gemeente een grote, zware en vooral dure brug laten bouwen?", vraagt advocaat Suzanne Schaap zich namens de bewoners af,
De kwestie bij de oude stuw speelt al een paar jaar en de gemeente Ommen wil samen met waterschap Vechtstromen doorpakken. De brug die over de Vecht ligt kan het zware landbouwverkeer niet aan.
In 2017 heeft de gemeente daarom de brug gesloten voor landbouwverkeer. Omdat boeren in de omgeving nu kilometers moeten omrijden, wil de gemeente een nieuwe brug bouwen waarover deze voertuigen wel kunnen rijden. Momenteel moet dat landbouwverkeer over de brug door het dorp en dat levert soms verkeersonveilige situaties op.

Omgevingsvergunning

Van de oude brug is niet zeker of die zodanig kan worden gerestaureerd dat er ook weer zwaar verkeer over kan. Daar is geen onderzoek naar gedaan, omdat dat volgens de gemeente Ommen ook niet wenselijk is. En dus verleende de gemeente een omgevingsvergunning voor de nieuwbouw.
En dat is raar, volgens de omwonenden. Want waarom zou je een dure en zware brug laten bouwen als je niet weet of het wel nodig is? Bovendien betwisten de omwonenden dat een nieuwe brug nuttig zou zijn. De beroepsprocedure tegen de omgevingsvergunning werd behandeld door de meervoudige kamer van de rechtbank in Zwolle.
De stuw bij Junne zou in slechte staat zijn
De stuw bij Junne zou in slechte staat zijn © RTV Oost, Oscar Siep

'Oude brug kan aangepast worden'

Advocaat Suzanne Schaap: "In de eerste plaats is die brug volgens mijn cliënten niet nodig omdat er nog onderzoek verricht moet worden naar de staat van het onderhoud van de stuw. De brug die daarboven staat lijkt goed te zijn en zou nog wat verbeterd en aangepast kunnen worden."
In plaats van dat onderzoek af te wachten wordt er volgens de advocaat nu door de gemeente gekozen voor een hele zware brug "waarvan nog maar de vraag is wie daar in de toekomst gebruik van zal maken".
Volgens Marcel Stoel en een aantal andere aanwezige omwonenden klopt de redenering van de gemeente niet. "Als iedereen er maar gebruik van gaat maken, dan ontstaan er hele grote verkeersproblemen. De toegangswegen naar de brug zijn er helemaal niet op voorbereid."

Ontheffingen

Advocaat Schaap vult aan: "Zwaar verkeer kan op die weggetjes al helemaal niet passeren. En dan zegt de gemeente dat dat ook helemaal niet de bedoeling is. Ommen wil een heel beperkt aantal landbouwers een ontheffing verlenen voor gebruik van de brug en voor de rest wordt die brug gesloten."
Op de vraag hoeveel landbouwers dan een ontheffing zouden kunnen krijgen, dan zegt dat gemeente dat niet precies te weten. Volgens hen gaat het in de huidige situatie om 25 ontheffingen en volgens de omwonenden om elf. "Wat mijn cliënten betreft is die brug niet nodig, zonde van het geld en van het mooie landschap daar", aldus advocaat Schaap.
De rechters buigen zich over de zaak en doen over uiterlijk zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.