Nieuws
Nieuwsjager Bert Kamp uit Nijverdal over stoppen persalarm: "Sloeg in als een bom"

Branden, steekpartijen of verkeersongevallen. Lokale journalisten zijn er vaak als de kippen bij. Ze krijgen een automatische waarschuwing van de meldkamer als er ergens een incident is geweest. Maar minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het zogeheten persalarm moet stoppen. Een bittere pil voor eigenaren van persbureaus, zoals Bert Kamp uit Nijverdal. "Ik heb er geen begrip voor."
Hij heeft er een speciale werkkamer voor ingericht: drie beeldschermen naast elkaar met daarop alle 112-meldingen die uit Overijssel en Gelderland binnen komen. Kamp krijgt gelijktijdig met de hulpdiensten tekstberichten als er een incident plaatsvindt. Als zo'n incident genoeg nieuwswaarde heeft, stuurt hij er een fotograaf op af. "Er is een groep mensen die vindt dat deze beelden niet in de krant of in het journaal thuishoren. Dat is van alle tijden. Iedereen vindt hier wat van. Daar heb ik respect voor."
"Dit zagen we niet aankomen", aldus Bert Kamp over de plannen van minister Yesilgöz:
Nieuwsjager Bert Kamp uit Nijverdal over stoppen persalarm: "Sloeg in als een bom"
Kamp is, samen met twee anderen, eigenaar van persbureau News United. Hij levert foto's en videobeelden aan landelijke en regionale media. Nu is hij vaak als een van de eersten op de hoogte als er ergens iets gebeurt. Maar als het aan minister Yesilgöz ligt, verandert dat. Volgens haar is er geen wettelijke basis voor het systeem dat er nu is. Er bestaat een kans dat zo'n persalarm informatie bevat die herleidbaar is tot een individu en dat is in strijd met de privacywetgeving.
Ze neemt het advies over van de landsadvocaat. Die concludeert dat de persalarmen geautomatiseerd worden verzonden door de meldkamer, waardoor er vaak geen tijd is om te controleren of er sprake is van het versturen van persoonsgegevens.
'We worden beteugeld'
Kamp zegt dat dit systeem juist in overleg met onder andere de politie en chefs van de meldkamers tot stand is gekomen. "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt en die gaan nu ineens allemaal de prullenbak in. Op deze manier wordt het voor ons lastig om nieuws te brengen. We worden beteugeld."
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageerde eerder al verbijsterd. "Als wij als journalisten dingen niet weten, domweg omdat er geen melding van wordt gemaakt, dan kunnen we er ook niet over berichten. Je kunt afdoen: dan maar niet berichten over een ongeluk. Maar stel dat er een vliegtuig ergens crasht of dat er een bekend iemand wordt mishandeld, dan weten we dat niet", aldus Paul Teixeira van de NVJ tegenover de NOS.
Iemand anders bepaalt straks welk incident wel of niet perswaardig is
Ook Henk Jan Karsten, hoofdredacteur van RTV Oost, is kritisch op de plannen. "In de brief aan de Tweede Kamer staat dat er gezocht wordt naar een werkbaar alternatief. Ik moet er maar vertrouwen in hebben dat daar serieus naar gekeken wordt. Maar het betekent in ieder geval dat er straks iemand zit die gaat bepalen of een incident wel of niet perswaardig is. Dan ben je dus die eerste grip kwijt. Dat is een aantasting van onze persvrijheid die ik onacceptabel vind."
Negatief imago
Volgens Kamp kleeft er een negatief imago aan het werk dat hij doet. Maar hij zegt dat de meeste collega's zich houden aan een bepaalde beroepscode. "Er wordt bij de politie geïnformeerd of de familie al in kennis is gesteld. Zo niet, dan brengen we onze beelden nog niet naar buiten."
Maar hoe gaat dat in de toekomst als alle meldingen aan hem en z'n collega's voorbij gaan? "Wij krijgen straks geen berichten meer van incidenten om privacyredenen. Maar een grote groep mensen die er toevallig langs komt pakt z'n telefoontje en maakt de meest gruwelijke beelden. Die worden dan doorgestuurd naar het nieuws."
Begrip voor deze plannen heeft Kamp niet. "We hebben samen dit systeem opgezet. Dat mag van mij best op een andere manier die voor de buitenwereld niet zichtbaar is. Liever zelfs nog. Maar het gaat nu zonder overleg de prullenbak in. Dus nee, ik heb er geen begrip voor."