Nieuws

Personeel OWASE-bedrijven legt vandaag massaal het werk neer

Wavin is Europees marktleider wat betreft kunststof leidingen
Wavin is Europees marktleider wat betreft kunststof leidingen © ANP / Harold Versteeg
Na twee weken van gefaseerd staken, leggen werknemers van OWASE-bedrijven in Hardenberg nu collectief het werk neer. Ze zijn ontevreden over het eindbod voor een nieuwe cao dat de werkgevers hebben neergelegd.
Bedrijven die vallen onder de OWASE-cao krijgen vandaag te maken met een 24-uursstaking. CNV-onderhandelaar Gerard van Dijk vindt de geboden 2,5 procent salarisverhoging plus een vast bedrag van 85 euro per maand zwaar onvoldoende. "Wij willen minimaal inflatiereparatie. Daarom gaan we staken."
Het is de tweede keer in korte tijd dat de ondernemingen in het OWASE-conglomeraat plat gaan. Vanaf 1 december vonden er al tijdelijke werkonderbrekingen in estafettevorm plaats bij de bedrijven die allemaal betrokken of gelieerd zijn aan de verwerking van kunststoffen. Van Dijk: "De werkgevers waren er blijkbaar niet van onder de indruk en gaven geen krimp. Daarom voeren we vanaf nu de druk verder op."

Eisenpakket

Concreet eist CNV Vakmensen dat de lonen vanaf 1 juli 2022 met 11,5 procent omhoog gaan. Dus met terugwerkende kracht. Van Dijk: "Het is duidelijk dat de inflatie zwaar op de koopkracht van medewerkers drukt. Het loonbod van de werkgevers komt daar nauwelijks aan tegemoet. Dat kan niet de bedoeling zijn en is ook helemaal niet nodig. De OWASE-bedrijven draaien uitstekend. Het zijn de medewerkers die deze resultaten mogelijk maken, daar horen ze wat van terug te zien."
Naast de loonsverhoging wil CNV Vakmensen ook dat de leeftijdsschalen worden afgeschaft zodat jongeren direct in schaal A of B van het loongebouw terechtkomen. Schalen die volgens de eisen van CNV Vakmensen overigens nog een extra impuls dienen te krijgen, bovenop de 11,5%.
'Onrealistisch'
"Een loonstijging van elf procent is onrealistisch, niet te betalen", reageerde Gerrit Rekers eerder. De Wavin-directeur spreekt namens de Werkgevers Vereniging OWASE. "De stijging van 5,1 procent is marktconform. Zelfs bovengemiddeld als je het vergelijkt met de rest van het land. Als OWASE gaan we niet ineens aan kop van Nederland lopen. We moeten ook aan onze concurrentiepositie denken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.