Nieuws

Grootste politieke partij in Hellendoorn valt uiteen: wethouders en raadsleden vertrekken

Het gemeentehuis van de gemeente Hellendoorn
Het gemeentehuis van de gemeente Hellendoorn © RTV Oost / Rogier van den Berg
De politieke partij Lokaal Hellendoorn is uiteen gevallen. De twee wethouders hebben besloten de partij te verlaten en twee raadsleden - onder wie de fractievoorzitter - volgen dat voorbeeld. Het besluit werd dinsdagavond genomen, staat in een persbericht van de partij. Lokaal Hellendoorn levert twee van de vier wethouders en bezit met dertien van de vijfentwintig zetels een absolute meerderheid in de gemeenteraad.
In een verklaring laat de partij weten dat de 'stap van oppositie- naar bestuurderspartij voor een deel van de fractie moeilijk bleek'. Zo moeilijk dat wethouders Annemarie Dubbink en Gea Oord uiteindelijk besloten hun lidmaatschap op te zeggen, net als fractievoorzitter Matthijs Knobben en raadslid Gerrit Haselhorst.
Na de verkiezingsoverwinning van afgelopen voorjaar kreeg Lokaal Hellendoorn een absolute meerderheid in de raad. "Die meerderheid bracht een nieuwe verantwoordelijkheid met zich mee", zegt Matthijs Knobben. "Doordat de partij nu niet alleen in de raad maar ook in het college verantwoordelijkheid mocht en moest nemen."

Nieuwe partij

Knobben zegt dat het maar niet wilde lukken om met Lokaal Hellendoorn op een goede manier te besturen. "We waren meer met onszelf bezig dan met besturen. Onderling verschilden we van mening over de te varen koers van de partij." Het vertrekkende viertal wil verder als nieuwe partij.
Volgens Knobben liggen er grote opgaven voor de gemeente Hellendoorn, die vragen om daadkrachtige besluiten. "Juist om die besluiten te kunnen nemen, is het noodzakelijk om ook in de raad daarvoor verantwoordelijkheid te nemen. Die verantwoordelijkheid kunnen wij naar onze overtuiging alleen nemen in een nieuw op te richten partij."
Wat het besluit van Dubbink, Oord, Knobben en Haselhorst precies gaat betekenen voor de lokale politiek in Hellendoorn, is nog onduidelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.