Nieuws

Lichtjestocht brengt burgers en boeren samen in Salland

De lichtjestocht ging ook dwars door de koeienstal van boer Brandwacht.
De lichtjestocht ging ook dwars door de koeienstal van boer Brandwacht. © RTV Oost
Fraai verlichte boerderijen, een ritje door de stal langs de koeien, een heuse Jozef en Maria in het hooi, er viel van alles te beleven tijdens de lichtjestocht door het Sallandse landschap. Het platform Salland Boert en Eet bewust organiseert deze tocht samen met de LTO Salland in de donkere dagen voor kerst om boeren en burgers met elkaar te verbinden.
De verrassing is groot voor de automobilisten als de route ze dwars door de grote stal van boer Ronald Brandwacht voert. "Zo dichtbij heb ik nog nooit een koe gezien!" roept een jongetje vanaf de achterbank. "Dit maak je anders nooit mee", lacht zijn vader die snel een paar foto's maakt. "Prachtig dit!"
Lichtjestocht 'Salland in de Spotlights' brengt burgers en boeren samen

File in de stal

En dan moet de familie gauw weer door, want achter hen begint een file te ontstaan. De koeien kijken nauwelijks op van de stroom auto's door de stal. "Ze zijn wel wat gewend", weet boer Ronald. "Ik wil graag aan de burgers laten zien hoe zo'n grote stal er aan de binnenkant uitziet, dan kunnen ze zien dat de koeien het hier echt goed hebben. Daarom doe ik hieraan mee."
Dat is ook precies waar de lichtjestocht met de naam Salland in de Spotlights voor is bedoeld, burgers en boeren met elkaar verbinden, vertelt organisator Roxan Haarman, van Salland Boert en Eet bewust: "We zijn heel trots op Salland, en dat zetten we letterlijk in het licht vanavond. Dat doen we samen met heel veel boeren, zodat ze het gesprek met de burgers aan kunnen gaan."
De koeien trekken zich niks aan van de file voor hun neus
De koeien trekken zich niks aan van de file voor hun neus © RTV Oost

Kerststal

De tocht voert vanuit Luttenberg langs allerlei verlichte boerderijen op het Sallandse platteland, en op veel plekken is ook wat te doen. In een monumentale boerderij in Haarle is een heuse kerststal ingericht tussen de koeien. Verschillende boeren en boerinnen vervullen bij toerbeurt de rollen van Jozef en Maria.
'Jozef' Hans Nieuwenhuis wil graag aan burgers laten zien hoe het er echt aan toe gaat: "Als je de krant openslaat, dan denk je, ik ben blijkbaar milieucrimineel. Maar ik ontvang veel mensen op mijn boerderij, en als je gewoon het eerlijke verhaal vertelt, 'ik ben Hans en ik zorg goed voor mijn koeien' dan vinden mensen dat juist leuk."
De route voert ook langs een levende kerststal in Haarle
De route voert ook langs een levende kerststal in Haarle © RTV Oost

Jong en oud

Vanachter de ramen van hun rolstoelbusje maken bewoners van een zorginstelling enthousiast foto's van de kerststal. Jozef en Maria komen wat dichterbij om Jezus te laten zien. "O, hij is niet echt!" roept één van de passagiers. "De trekkers met lichtjes vind ik toch het mooist." Dan moet de bus gauw weer verder, want de file op het erf neemt alweer snel toe.
'Maria' Wendy van Schooten geniet van de belangstelling: "Ik had niet verwacht dat het zo druk zou worden, het rijdt echt af en aan. Je ziet veel gezinnen met kinderen, maar ook voor ouderen is dit een prachtig uitje, even wat warmte en licht in deze donkere dagen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.