Nieuws

UT werkt aan project om via smartwatch snel hulp bij hartstilstand te krijgen

Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Bijna de helft sterft en velen houden er blijvende hersenschade aan over doordat er niet op tijd ingegrepen wordt. Dr. Derya Demirtas, universitair hoofddocent van de Universiteit Twente (UT), werkt samen met een aantal partners aan een smartwatch die alarm slaat bij een hartstilstand.
Tot voorkort waren de sensoren in smartwatches nog niet goed genoeg om een hartstilstand nauwkeurig en betrouwbaar te detecteren. De huidige smartwatches in het duurdere segment kunnen dat wel. De UT werkt samen met Amsterdam VUmc, HartslagNu, 111 B.V. en Wavy Assistent aan een app die vele levens moet gaan redden.
Uit vele onderzoeken blijkt dat de eerste minuten na een hartstilstand levensbepalend kan zijn. De grootste overlevingskans is wanneer je iemand binnen zes minuten reanimeert en een AED aansluit. Na tien minuten is de kans op overleven klein en is er meestal sprake van grote hersenschade.
Smartwatch helpt hartstilstand voorkomen

Alarm

Iemand die een geschikte smartwatch heeft kan de software, de HeartSafe-app, hierop downloaden. Als er een hartstilstand wordt waargenomen gaat het alarm op de telefoon af, ook als deze op 'niet storen' staat. Als het vals alarm is kun je het snel uitzetten. In het geval van een echte noodsituatie gaat er ook een seintje naar contacten uit je omgeving, zoals familie of buren. Dit is zelf in te stellen.
Tegelijkertijd krijgen vrijwilligers van HartslagNU (dit zijn burgers die kunnen reanimeren) uit de buurt een alarmmelding en een routebeschrijving naar de plaats waar het slachtoffer zich bevindt. Ook wordt de plek met de dichtstbijzijnde AED aangegeven. De hulpdiensten zoals de ambulance en centrale meldkamer worden ook gealarmeerd.
Een schema van UT met uitleg van de werking van de smartwatch
Een schema van UT met uitleg van de werking van de smartwatch © Universiteit Twente

Kunstmatige intelligentie

"Wij ontwikkelen een opensource algoritme voor het detecteren van een hartstilstand. Deze software moet een apparaat-onafhankelijke interface, zeg maar het motorblok, worden tussen de fabrikanten van smartwatches en het reanimatieoproepsysteem zoals dat van 112 en HartslagNU", zegt Derya Demirtas.
Demirtas is daarnaast bezig met een ander onderzoek. "Nederland heeft een hoog aantal AED's en is een voorloper op dit gebied in de wereld. Alleen hangen ze nog niet overal op de goede plekken. In mijn project zoek ik uit waar er op strategische plekken het beste AED's bij moeten komen om het overlevingspercentage zo hoog mogelijk te krijgen", zegt Demirtas.

Voor iedereen

De smartwatch zit nog in een testfase. "Wij doen nu nog gebruikersonderzoek en simulatiestudies om de gebruikersbehoeften te begrijpen en trainen de kunstmatige intelligentie van het systeem. Een evaluatie en een inschatting van de impact op sterfte en levenskwaliteit maakt daar ook onderdeel van uit".
Om een smartwatch met het detectiesysteem te verkrijgen is het niet nodig om al hartpatiënt te zijn. Iedereen die dat wil, kan een commercieel geschikte smartwatch kopen. Over drie tot vier jaar moeten de onderzoeken en de testfases klaar zijn en wordt de app gratis op de markt gebracht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.