nieuws

Tientallen scholen in Overijssel hebben nog uitsluitend juffen

Les van de juf
Les van de juf
Het meestertekort in Overijssel blijft nijpend. Op zeker 64 basisscholen in de provincie staat geen man meer voor de klas, blijkt uit onderzoek van RTV Oost.
In deze 64 scholen bestaat het onderwijzersbestand voor de volle honderd procent uit juffen. Het gaat dan vaak om kleine scholen met niet meer dan drie of vier leerkrachten, maar ook acht basisscholen in Overijssel met meer dan tien voltijdbanen (fte) voor lesgevend personeel slagen er niet in om ook maar één meester voor de klas te zetten.

Compleet vrouwelijk team

Christelijke basisschool De Marsweijde in Hardenberg is zelfs een behoorlijk grote basisschool, met 340 leerlingen en meer dan 20 onderwijzers. Of beter gezegd: meer dan 20 juffen, want alle 15,1 fte aan lesgevend personeel is hier vrouw. De directie bestaat hier trouwens wel uit twee mannen.
Van ruim 500 Overijsselse basisscholen kon het personeelsbestand worden doorgelicht, van slechts een handvol ontbraken de gegevens. Het brede beeld dat naar voren komt, is dat termen als 'verjuffing van het basisonderwijs' bepaald niet overdreven zijn. Verre van zelfs.

1 jaar les van meester, 7 jaar van juf

De 544 basisscholen hadden afgelopen schooljaar 4997 fte op de loonlijst voor leerkrachten. 4200 daarvan werden ingevuld door een juf , dat komt neer op 84 procent van het geheel. Dat betekent dat een gemiddelde basisscholier in de acht jaar op de basisschool slechts één jaartje les krijgt van een meester en zeven van een juf.
Dat komt overeen met het landelijk gemiddelde. Binnen de provincie zijn er weinig verschillen. In alle Overijsselse regio's en bij alle grote denominaties liggen de verhoudingen in de koffiekamer goeddeels hetzelfde: 1 meester tegenover 5 juffen.
Het beeld is net iets minder extreem dan vorig jaar toen RTV Oost een vergelijkbaar onderzoek uitvoerde. De cijfers zijn echter niet geheel vergelijkbaar, omdat de personeelsbestanden dit jaar voor het eerst konden worden onderzocht op fte, in plaats van op personen. Het onderscheid tussen een voltijds en parttime leerkracht kon nu dus wel worden meegenomen.
En hoe zit het op uw school?

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.