nieuws

Dalfsen koploper bij het gebruik van zonnepanelen, Almelo opvallende zakker

Zonnepanelen in actie
Zonnepanelen in actie
Dalfsen was in 2014 de koploper van Overijssel bij het gebruik van zonnepanelen. Ruim acht procent van de gebouwen had daar zonnepanelen op het dak. Almelo liep lange tijd voorop in het gebruik van zonne-energie, maar zakt sinds 2012 flink in die lijst.
Dat blijkt uit cijfers van Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat. De gemeente Dalfsen wordt gevolgd door Olst-Wijhe (ook ruim acht procent) en Ommen (7,8 procent). Zwolle heeft de meeste adressen met zonne-installaties, namelijk bijna drieduizend (5,4 procent van de woningen).

Opvallende zakker: de gemeente Almelo

De gemeente Almelo liep in onze provincie lange tijd voorop als het ging om zonne-energie. In 2004 stond de gemeente aan kop met 174 adressen met zonne-installaties, 0,6 procent van de woningen. Almelo bleef met die 0,6 procent de koploper van Overijssel tot en met 2010. Alle andere Overijsselse gemeenten zaten daaronder.
Inmiddels is Almelo flink ingehaald door de andere gemeenten en staat het met 2,7 procent op bijna de laatste plaats als het gaat om het aantal zonne-installaties per 100 woningen. Alleen buursteden Hengelo en Enschede hebben relatief minder installaties.

Plaatsen zonnepanelen is goedkoper geworden

Die explosieve groei van het aantal zonne-installaties in onze provincie komt onder andere doordat de prijs van zonnepanelen de afgelopen vijf jaar fors daalde. Daarnaast kregen inwoners in 2012 en 2013 subsidie voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook verbeterde de registratie van het aantal adressen met zonne-installaties per gemeente.
De gemeenten Zwolle en Dalfsen hebben de afgelopen jaren flink op die voordelen meegelift. Had Zwolle in 2011 nog 113 adressen met zonne-installaties, zijn dat er nu dus 2.937. Daarmee heeft deze gemeente nu de meeste zonne-installaties van Overijssel. De gemeente Dalfsen had in 2011 35 adressen met zonne-installaties en nu zijn dat er dus ruim 900, procentueel gezien de topper van de provincie.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.