Nieuws

Twente krijgt elektrische bussen, Keolis raakt bijna alles kwijt in Overijssel

Bus van Keolis op het station in Hengelo
Bus van Keolis op het station in Hengelo © RTV Oost
Vervoerder Keolis verdwijnt bijna helemaal uit de provincie Overijssel. Na een periode vol problemen – frauduleus handelen, kapotte bussen, stakend personeel – heeft de maatschappij dit jaar het volledige busvervoer in Overijssel verloren. Zojuist werd bekend dat Arriva het stokje in Twente over zal nemen per december 2023, evenals de treinlijn Zutphen, Hengelo, Oldenzaal. De huidige dieselbussen worden vervangen door elektrische wagens.
Een flinke tik voor Keolis. Elf dagen geleden moest de vervoerder het recht om het busvervoer in de streek IJssel-Vecht te verzorgen aan EBS overdragen, nu verliest het bedrijf ook de vergunning om het openbaar vervoer in Twente te verzorgen. Daar rijdt Keolis onder de naam Twents. De wisseling van de wacht staat gepland voor december 2023; Arriva krijgt voor vijf jaar het recht om de bussen te besturen en de treinlijn te berijden.

Groene bussen

Het zullen zero-emissiebussen worden, die rijden op groene stroom. Dat is opvallend: begin dit jaar werd duidelijk dat de huidige dieselbussen nog jarenlang zouden mogen rijden. De 100 nieuwe wagens zullen direct gaan rijden vanaf de start eind volgend jaar. De dienstregeling zal worden uitgebreid, en ook de trein krijgt een extra rit in de vroege morgen. In die treinen zal ruimte komen voor een werkcoupé, snelle wifi en een rolstoeltoegankelijk toilet.
Arriva krijgt voor vijf jaar het vervoerdersrecht. Dat is korter dan de normale tien jaar, mede omdat de treinlijn verduurzaamd moet worden. "De komende periode zal gebruikt worden om die verduurzaming voor te bereiden", vertelde gedeputeerde Bert Boerman. "Dat duurt voor treinen nou eenmaal wat langer dan voor de bus."
"Meer lijnen en hogere frequentie", zegt Boerman:
Nieuw concessie Twente: "Meer bussen"

Keolis levert flink in

Voor Keolis blijven in Overijssel alleen de treinlijnen tussen Zwolle en Kampen, en Zwolle en Enschede over. Daarmee komt er een einde aan een voor het bedrijf turbulente periode. Het busvervoer in Overijssel stond de laatste jaren bol van de negatieve berichten.

Fraude

Keolis bleek frauduleus gehandeld te hebben bij de aankoop van honderden elektrische bussen uit China. Het Franse bedrijf raakte daarop de rechten voor het gebied IJssel-Vecht kwijt, al kon het tot deze maand nog door met een noodconcessie.
De elektrische vloot van Keolis kampte met verschillende technische problemen. Bussen kwamen plots stil te staan, deuren haperden, de verwarming weigerde dienst. Problemen die niet zomaar opgelost konden worden. Ook kampte Keolis met problemen op het personele vlak: door een tekort aan mensen moesten pensionado’s worden ingezet. En het personeel dat nog wel werkte, staakte meermaals om een betere cao af te dwingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.