Nieuws

Rijk trekt 16 miljoen uit voor asbestbestrijding in zeven Twentse gemeenten

Asbestverwijderaars ruimen de laatste resten asbest op van de straat
Asbestverwijderaars ruimen de laatste resten asbest op van de straat © ANP / Bram Petraeus
Staatssecretaris Vivianne Heijnen trekt voor de komende twee jaar 16 miljoen euro uit voor asbestbestrijding in zeven Twentse gemeenten. Dit geld is voornamelijk bedoeld voor het opruimen van asbest in tuinen bij woningen, melden het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en de Provincie Overijssel.
Specifiek gaat het om asbestbestrijding in de gemeenten Borne, Haaksbergen, Hellendoorn, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden.
De afgelopen jaren is op bijna 1250 openbare plekken in de zeven gemeenten asbest verwijderd, zoals campings, sportterreinen en speeltuinen. De aandacht verschuift nu naar tuinen bij woningen in de zeven gemeenten, staat in een persbericht van het ministerie.

Overheid betaalt

Huiseigenaren worden hierbij benaderd door het Projectbureau BAS, dat de werkzaamheden coördineert. Je kunt dan gratis meedoen aan bodemonderzoek. Zit er asbest in de bodem, dan wordt dat opgeruimd en betaald door de overheid.
Volgens het ministerie kan het gaan om tienduizenden euro’s per perceel. Eventuele herinrichtingkosten voor de tuin zijn voor rekening van de huiseigenaar.
Ook lokale overheden en bijvoorbeeld projectontwikkelaars betalen mee aan het opruimen van asbest in de bodem in geval van ontwikkeling, bijvoorbeeld woningbouw of bij werkzaamheden met betrekking tot de infrastructuur. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het aanleggen van kabels en leidingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.