Betaald voetbal

Vader van Remko Pasveer blikt terug op bezoek aan WK in Qatar: "Overweldigend"

Keeper Remko Pasveer uit Hengelo met fans van Oranje op het WK in Qatar
Keeper Remko Pasveer uit Hengelo met fans van Oranje op het WK in Qatar © Orange Pictures
Overweldigend. Zo noemt Eddie Pasveer (65) het bezoeken van het WK in Qatar. Ook al speelde zijn zoon en doelman Remko geen minuut voor het Nederlands elftal. "Als je zoon op 39-jarige leeftijd nog de kans krijgt op een WK, dan zorgt dat voor trots", zegt vader Pasveer uit Enschede, op de dag van de WK-finale.
Een van de dingen die Pasveer is bijgebleven is het luxe hotel. Samen met zijn vrouw en twee andere familieleden deelde hij een kamer. "Nou ja, kamer. Misschien eerder een appartement. Het is maar hoe je het wil noemen. We hadden onder meer drie badkamers en grote LED tv's. Mijn vrouw zei dat er wel drie gezinnen in konden. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Je moet het gezien hebben om te geloven", zegt Pasveer.
Tuurlijk had ik graag gehad dat Remko speelde, maar ik begreep de keuze van de bondscoach.
Eddie Pasveer, vader van doelman Remko
Samen met tien familieleden bezocht Pasveer de poulewedstrijden van Nederland tegen Ecuador en Qatar, georganiseerd door de KNVB. Zijn zoon uit Hengelo zat, net als bij de andere duels, op de bank. "Tuurlijk had ik graag gehad dat Remko speelde. Maar ik kan de keuze van de bondscoach wel begrijpen. Noppert deed het uitstekend."

Familiedag met spelers

Net als het hotel zal Pasveer de familiedag met de spelers en het strand niet snel vergeten. Eerst de familiedag. "Dat was een bijzondere ervaring. We hadden het dan over dingen zoals hoe het is om in Qatar te zijn. Het gaat dan niet over voetbaltechnische zaken. Gewoon relaxed."
Relaxen deed Pasveer ook twee dagen tussen de poulewedstrijden door. "Dat was op een mooie locatie op het strand. Mijn indruk was dat het strand was aangelegd voor het WK. Je kon eigenlijk merken dat álles was ingericht voor het WK."
Invallen speciaal voor penalty's zoals bij het WK in 2014 is geen item geweest.
Eddie Pasveer, vader van doelman Remko

Niet meer balen

Nederland werd uiteindelijk uitgeschakeld in de kwartfinale tegen Argentinië na strafschoppen. Pasveer, die toen al weer in Nederland was, zegt: "Van de penalty's van Oranje kan je wat vinden (twee van de vijf gingen mis, red.). Oranje had een wetenschappelijke benadering voor de penalty's, maar dat heeft niet wat uitgehaald. Noppert zat niet dichtbij de penalty's van Argentinië. Of Remko ze wel had gehad? Invallen speciaal voor penalty's zoals bij het WK in 2014 is geen item geweest."
Inmiddels heeft Pasveer geen baalgevoelens meer door de uitschakeling. Hij gaat zondag gewoon kijken naar de finale tussen Argentinië en Frankrijk. "Twee fenomenen Messi en Mbappé staan tegenover elkaar. Het wordt spannend."

Wout en Remko-Journaal

In tegenstelling tot Remko Pasveer speelde Wout Weghorst uit Borne wel een opvallende rol bij het Nederlands elftal. Als invaller sleepte hij met twee goals een verlenging uit het vuur tegen Argentinië. Dit moment kwam natuurlijk voorbij in het Wout en Remko-Journaal van RTV Oost. Dit was een dagelijkse rubriek op de radio, waarin steeds een update werd gegeven over hoe het ging met de twee Overijsselse spelers op het WK.
Eén van de makers van het journaal was RTV Oost-sportverslaggever Nico Wantia. Hij vertelt: "Vooraf had ik goede hoop dat Remko zou gaan keepen op dit WK, want hij startte in de vorige interlands en kreeg ook rugnummer 1. Maar Van Gaal koos dus voor Noppert. Wout Weghorst eiste natuurlijk een hoofdrol op met zijn geweldige invalbeurt tegen Argentinië. Op de openingswedstrijd na, kreeg hij in elke wedstrijd speelminuten." Volgens Wantia geeft dit aan dat Van Gaal zeer gecharmeerd is van de Bornse spits. "Het is natuurlijk een speler waar je op kunt bouwen, omdat hij in iedere wedstrijd alles geeft."
Wout Weghorst maakt voor het Nederlands elftal de aansluitingstreffer in de kwartfinale tegen Argentinië
Wout Weghorst maakt voor het Nederlands elftal de aansluitingstreffer in de kwartfinale tegen Argentinië © Orange Pictures

Mond criticasters gesnoerd

Als Oranje de Argentijnen had verslagen in de penaltyserie, dan was Weghorst volgens Wantia een nationale held geweest. "Zo werkt het in de opportunistische voetbalwereld." Wantia vindt het onterecht dat de 'kenners' Weghorst niet als volwaardige international zien. "Het gaat vaak over zijn beperkte techniek en het harde werken." Wat Wantia betreft heeft Weghorst met zijn twee doelpunten tegen Argentinië de mond van zijn criticasters gesnoerd.

Shirt ruilen met Messi

Uiteraard noemt de RTV Oost-verslaggever ook de geïrriteerde reactie van sterspeler Lionel Messi in de richting van Weghorst. "Dat past helemaal niet bij het imago van Messi. Na de verhitte wedstrijd was het misschien niet zo handig van Wout om Messi meteen op te zoeken. Maar goed, na deze wedstrijd was er natuurlijk maar één speler van Oranje die recht had om het shirtje te ruilen met Messi."
De Wout en Remko-journaals zijn terug te luisteren via de website van RTV Oost. Ze zitten in de uitzendingen van Klaar Wakker, iedere dag rond 08.15 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.