nieuws

Lekkage in transportleiding NAM bij Holtheme veroorzaakt door bacteriële corrosie

Werkzaamheden na vondst lekkage Holtheme
Werkzaamheden na vondst lekkage Holtheme
De transportleiding van de NAM die in april bij Holtheme lek is geraakt, is van binnenuit aangetast door bacteriën. De NAM heeft dat eind april in een brief aan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gemeld. Of de bacteriën in het afvalwater zitten wordt niet duidelijk uit een bericht van de SodM.
Een boer ontdekte het lek toen er een grote plas met, wat later bleek, afvalwater in zijn weiland lag. De leiding transporteert afvalwater dat afkomstig is van de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. Het water wordt geïnjecteerd in lege gasvelden in Twente.

Onderzoek met snuffelhonden

Met snuffelhonden en een helikopter met thermografische camera wordt naar mogelijke andere lekkages gezocht. Om voor dat onderzoek afvalwater te krijgen werd de olieproductie, die werd stilgelegd na de ontdekking van het lek bij Holtheme, weer op gang gebracht. De leidingen worden door de NAM schoongemaakt om zo de bacteriën die de corrosie veroorzaken weg te halen. Daarna wordt de leiding intern geïnspecteerd, waarvoor de persdruk in de leiding verder verhoogd wordt.
SodM wil eerst zeker weten dat het transport veilig is voordat de leiding opnieuw in gebruik wordt genomen. Ook moet worden bekeken of de NAM maatregelen moet nemen om in de toekomst lekkages te voorkomen.

'Einde verhaal voor transport'

GroenLinks Overijssel zei in april duidelijkheid over de oorzaak van het lek te willen voordat de oliewinning weer op gang gebracht wordt. Die duidelijkheid is er nu. Statenlid Robert Jansen blijft bij zijn standpunt: wat hem betreft is het einde verhaal voor het transport van het afvalwater door de leidingen. Het gebruik van de leidingen is wat hem betreft onacceptabel door het grote risico van nieuwe lekkages.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.