Nieuws

Justitie wil stel uit Overdinkel cel- en taakstraffen opleggen voor witwassen

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Getty Images
Ze kochten een huis aan de Hoofdstraat in Overdinkel en verbouwden het in totaal voor zo'n 385.000 euro, maar waar die verbouwing van betaald werd, is de grote vraag. Justitie weet het zeker: het geld komt uit het criminele milieu. Raimond W. (50) en Denise K. (39) uit Overdinkel hoorden vandaag respectievelijk 14 maanden celstraf en 240 uur taakstraf tegen zich eisen.
De geëiste celstraf tegen Raimond is onvoorwaardelijk. Denise hoorde, naast de taakstraf, ook een voorwaardelijke celstraf van acht maanden tegen zich eisen. Ook moet het stel 358.000 euro terugbetalen aan het Rijk.
Het is niet de eerste keer dat Raimond W. voor de rechter verschijnt. Begin van deze eeuw werd hij al eens veroordeeld voor de handel in drugs. Ook in 2006, 2015 en 2018 moest hij voor de rechter verschijnen, ook toen voor drugsgerelateerde zaken. Al langer doet de politie onderzoek naar hem. Zo wordt hij gevolgd, wordt zijn telefoon afgetapt en komt zijn naam voorbij in dossiers van andere drugscriminelen.

Giga-verbouwing

Toch staat de rechtszaak van vandaag niet in het teken van drugs, maar de bouw van het huis. Raimond W. en zijn vriendin Denise K. besluiten tot de koop van een woning in Overdinkel in 2014, voor 180.000 euro. Volgens Denise is het haar idee. In de periode na de aankoop wordt het huis grondig verbouwd. Zo wordt het huis van top tot teen gestript en was het huis volgens getuigen na de verbouwing ontzettend luxe en groot. Daarnaast is het huis na de verbouwing bijna dubbel zo groot geworden.
De koop van het huis aan de Hoofdstraat in Overdinkel ging niet vlekkenloos. Zo heeft Raimond een andere mogelijke koper uit het Twentse dorp benaderd en hem op 'onvriendelijke wijze' duidelijk gemaakt dat hij zijn bod moesten intrekken. Het gesprek met die mogelijke koper is opgenomen, maar er volgde geen aangifte.
Hoewel het huis werd gekocht door Denise, kwam de verbouwing voor de rekening van Raimond. "Ik heb alles uit handen gegeven", zegt Denise. "Ik was zwanger, beviel en had wel wat anders aan mijn hoofd. Raimond deed de verbouwing en ook de betalingen."
Totale kosten: volgens Raimond 108.000 euro, volgens justitie zeker 317.000 euro. Bijna alles wordt contant betaald.
Ik heb het geld verstopt toen de politie kwam
Raimond W.
Als taxateurs in 2018 het huis beoordelen, komen ze tot de conclusie dat de woning na de verbouwing 425.000 euro waard is. De nieuwbouwkosten liggen volgens de taxateurs op 385.000 euro, het bedrag dat volgens justitie ongeveer betaald zou moeten zijn voor de verbouwing.

Geld onder de dakpannen

Justitie is het stel dan al langer op het spoor door een aangifte van de SNS-bank bij de koop van de woning en onderzoekt de geldstromen. Omdat bijna alles contant betaald is, vinden ze weinig transacties op de bankrekeningen van het stel. Als ze in 2018 een inval doen bij Raimond en Denise en het huis doorzoeken, vinden ze grote sommen contant geld. Onder de dakpannen wordt een verstopt geldbedrag van 14.000 euro gevonden en in de tuin van de buren ligt een bedrag van 9.000 euro. "Ik heb dat verstopt toen ik zag dat de politie kwam", legt Raimond uit. "Want als de politie mij ziet met veel geld, wordt het automatisch aan drugs gelinkt."
Waarom dat geld thuis lag? "Dat was geld van mijn zaak uit Duitsland", reageerde Raimond. "En beneden lag nog iets meer dan duizend euro in de spaarpotten van onze kinderen. Waarom ik dat niet gestort heb? Dat was geld uit de kas."
Alles wijst volgens justitie op witwassen. Maar waar komt dat geld dan vandaan? In het onderzoek wordt het vermoeden uitgesproken dat het geld voor de verbouwing afkomstig is van drugshandel. Maar Raimond wil daar niets van weten. "Dat is pure onzin. Omdat ik jaren geleden een keer veroordeeld ben, komt dit gezeur altijd weer terug. Ik wil dat ik daar een keer vanaf ben."

'Tuinbenodigdheden'

Volgens Raimond heeft hij het geld uit zijn bedrijf gehaald. Hij had, zoals hij zelf omschrijft, een eenmanszaak met 'tuinbenodigdheden'. "Lampen, filters. Ja, spullen die nodig zijn voor een hennepplantage", zegt Raimond.
Ook Denise zou geld uit haar eenmanszaak gebruikt hebben, een vuurwerkwinkel in Duitsland. Maar bij zowel het bedrijf van Raimond als Denise kan justitie geen privé-opnames vinden.

Winnaar uit de loterij

Terug naar de verbouwing, want die is volgens Raimond betaald met geleend geld van een vriend. Zo'n 150.000 euro. Die vriend heeft namelijk 1,7 miljoen euro gewonnen met een Duitse loterij en 'strooit met het geld' volgens Raimond. "Ik leende drie keer 50.000 euro van hem."
Ook witwaszaken tegen Jan Willem C. en Jeffrey W. uit Overdinkel dienden vandaag. Beide mannen klusten met hun eigen bedrijven in het huis van Raimond en Denise en deden dit 'zwart'. Ook maakten zij valse facturen om het zwartwerken te maskeren. Beide mannen hoorden een boete van 10.000 euro tegen zich eisen.
Dat die vriend de loterij gewonnen heeft, klopt volgens justitie. En de vriend geeft ook bij de politie aan dat hij een bedrag heeft uitgeleend en teruggekregen. Al weet hier niet precies hoeveel. "Hij schreef dat allemaal niet op", vervolgt Raimond. "Hij was daar zo makkelijk in."

Geen verklaring

Maar de 150.000 euro is minder dan de helft van de - volgens justitie - totale verbouwkosten. 'En als Raimond dat bedrag ook heeft terugbetaald aan de vriend, waarmee dan?', vraagt de rechter zich af. Ook ziet justitie tijdens het onderzoek nauwelijks huishoudelijk uitgaven. Zo wordt er in negen maanden tijd slechts één keer getankt met een pinpas, voor zestig euro. "Waar betaalt u die kosten dan van?", vervolgt de rechter.
Ik ben een vrouw en weet niets van verbouwen
Denise K.
Ondertussen kan ook Denise niet verklaren waar het geld van de verbouwing vandaan komt. "Dat weet ik allemaal niet. Ik heb het huis gekocht en daarna heeft Raimond alles gedaan. Ik ben een vrouw en weet niets van verbouwen."
Uit de verklaringen van het stel kan de officier van justitie niet opmaken waar het geld nou precies vandaan komt. "De verklaringen van het stel en getuigen zijn tegenstrijdig. Het geld moet afkomstig zijn van criminele activiteiten."
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.