Nieuws

Faillissement voor ambachtelijke ceinturenproducent met roemrijk verleden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © GettyImages
Het bedrijf Leka uit Almelo heeft een reputatie als het gaat om het op ambachtelijke wijze vervaardigen van lederen ceinturen. En heeft zo in de loop der jaren een vast klantenbestand opgebouwd. Toch werd het eerder vanmiddag failliet verklaard. Curator Eddy Kolkman gaat op korte termijn in gesprek met mogelijke overnamekandidaten.
Bij Leka worden ceinturen voor dames, heren en kinderen op ambachtelijke wijze geproduceerd. Bij Leka werken ruim twintig mensen. Hen is vanmiddag ontslag aangezegd.
Leka is van oorsprong circa een eeuw oud en begon ooit als een enkele zadelmaker, die met een hondenkar door Twente langs boeren trok.

Extra investeringen

De problemen ontstonden tijdens de coronacrisis toen de omzet kelderde. In het begin leek het allemaal weer goed te komen toen na de versoepelingen de vraag explosief steeg. Daarop investeerde Leka in extra personeel en machines.
In september dit jaar stokte echter ineens de omzet omdat er amper nog orders binnenkwamen. "De klanten van Leka zaten zelf met voorraden omdat er vanuit de consument ineens veel minder vraag was", aldus curator Eddy Kolkman.
De directie heeft zelf het faillissement aangevraagd dat rond het middaguur werd uitgesproken.
Al gloort er een sprankje hoop. Volgens curator Kolkman zijn er namelijk meerdere kandidaten in Leka geïnteresseerd. "In de periode voor het faillissement voerde de directie reeds gesprekken met drie partijen. Hoe serieus dat is weet ik niet want ik heb ze zelf nog niet kunnen spreken. Hoe dan ook, ik heb nu zes weken de tijd om een overnamekandidaat te vinden."

Ambachtelijk werk

Ook in tijden van online-winkelen - waarbij vaak vooral goedkope producten uit lagelonenlanden populair zijn bij de consument - lijkt er toch nog een markt voor lederen riemen die op ambachtelijke leest worden gemaakt. "Want het bedrijf heeft een heel mooi klantenbestand."
Onduidelijk is hoeveel van dergelijke bedrijven ons land nog kent. "Maar dat zullen er nooit veel zijn", zegt curator Kolkman. "Het zou dan ook mooi zijn als het lukt een bedrijf als dit te redden."
De totale schuldenlast is voorlopig becijferd op ongeveer negen ton. Daarbij gaat het om zowel de bank, leveranciers als de belastingdienst.

Hondenkar

De naam Leka staat voor Lederwaren Kamp. Volgens de eigen website gaat het om een familiebedrijf, waarvan de oorsprong terug gaat naar de jaren 20 van de vorige eeuw toen Willem Webbink zadelmaker was in Vriezenveen.
Webbink maakte met de hand schooltassen en paardentuigen van dierenhuiden. Met een hondenkar trok hij door Twente om bij de boeren paardentuigen te repareren. Na de oorlog, in 1946, begon hij met een lederwaren- en zadelmakerij in Hengelo.

Gesneden en geklopt

Dat bedrijf werd in de jaren 50 overgenomen door Johan Kamp, die zich vooral richtte op het maken van speciale gereedschapstassen voor het bedrijf Holec. Een ambacht waarbij de tassen werden gesneden uit leer, het canvas werd geklopt, met de hand werd gezoomd en de zijkanten met de stikmachine erin werden gezet. Duizenden tassen werden toen in de werkplaats van Kamp Lederwaren met de hand gemaakt en in elkaar gezet.
In 1978 werd een tweede bedrijf opgericht, Leka Ceintuurindustrie, waarbij de ambachtelijke kennis van de voorgaande decennia werd gebruikt voor de productie van lederen ceinturen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.