nieuws

Burgemeester Sijbom (Losser) teleurgesteld over goedkeuring tolheffing in Duitsland

"Teleurstellend. Ik had gehoopt dat de Duitse Eerste Kamer de plannen zou afwijzen, maar dat is dus niet gebeurd." Burgemeester Sijbom van Losser, die zich samen met Nederlandse en Duitse collega's verzet tegen tolheffing op Duitse wegen, reageert daarmee op het nieuws dat de tolheffing is goedgekeurd en volgend jaar zal ingaan.
"Ik hoop dat Europa alsnog een stokje steekt voor de plannen. De Europese Commissie zal gaan bekijken of de maatregel dat Duitse automobilisten hun geld via een verlaagde wegenbelasting weer terugkrijgen wel mag."Een gang naar de Duitse rechter is ook nog een mogelijkheid, zegt Sijbom. "Alleen kan dat alleen door een Duitser gedaan worden, dus ik ga denk ik nog wel met mijn Duitse collega-burgemeesters in gesprek."

Minister Schultz wil tolheffing tegenhouden

Ook minister Schultz van Infrastructuur en Milieu zal proberen de tolheffing tegen te houden. Volgens haar is het een nieuwe barrière voor grensoverschrijdend verkeer. De plannen duperen Nederlanders die in Duitsland rijden, terwijl Duitsers zelf worden gecompenseerd. De strijd is dus nog niet gestreden.

Zelfs als automobilisten volgens jaar moeten gaan betalen is er nog een kans dat de tolheffing op termijn wordt opgeheven. De Duitse minister verwacht dat de heffing ruim 513 miljoen euro per jaar gaat opleveren, maar tegenstanders zeggen dat het bedrag veel lager zal zijn. Sijbom: "als na een aantal jaren blijkt dat het bedrag inderdaad veel lager is, dan kan de tolheffing weer worden ingetrokken."

Strijd is niet voor niets geweest

Ondanks dat de plannen nu zijn goedgekeurd in Duitsland vindt Sijbom dat de strijd die hij en medestanders hebben gestreden niet voor niets geweest. "In de originele plannen was het de bedoeling dat op alle Duitse wegen tol geheven zou worden. Nu zal dat alleen op de snelwegen gebeuren en op termijn op de Bundesstrassen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.