nieuws

Weduwes willen ook geheime brandweerverklaringen vuurwerkramp Enschede

Brandweerweduwes eisen ook verklaringen brandweerlieden op
Brandweerweduwes eisen ook verklaringen brandweerlieden op
De weduwes van de omgekomen brandweerlieden bij de vuurwerkramp eisen niet alleen een geheime rapportage over het rechercheonderzoek, maar ook verklaringen van enkele brandweermannen vlak na de ramp.
Hun raadsman doet daarbij een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. De weduwes willen de verklaringen die één dag na de ramp zijn opgenomen en die een licht kunnen werpen op de rol van de brandweer tijdens het ontstaan ervan.

Voormalige recherche-leiding bevestigde al eerder bestaan verklaringen

Tegenover de weduwes heeft de voormalige leiding van het rechercheteam vijf jaar geleden bevestigd dat deze verklaringen er zijn. Aanvankelijk werd zowel door de politie als Justitie het bestaan ervan ontkend. De verklarngen zijn opgenomen door een voormalige brandweerofficier. Voor de waarheidsvinding zijn de verklaringen van cruciaal belang, aldus voormalig rechercheur Jan Paalman uit Rijssen, omdat ze binnen 24 uur ná de ramp zijn opgenomen.
Paalman was destijds één van de rechercheurs die deel uitmaakte van het onderzoeksteam, maar die na kritiek samen met z'n collega Charl de Roy van Zuydewijn in 2005 werd ontslagen. De weduwes maakten gisteren bekend dat zij de Nederlandse Staat dagen omdat zij een geheime rapportage over het rechercheonderzoek willen hebben.
Bij de ramp op 13 mei 2000 verloren in totaal 23 mensen het leven, onder wie vier brandweerlieden. Woensdag is het 15 jaar geleden dat de ramp zich voltrok.
 
Bekijk ook het dossier 'Vuurwerkramp 2000'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.